Lima: Katedraler, neutraliserad glass och skönsång

Frukosten serveras 08:30 och så sent har vi inte behövt gå upp någon gång hittills. Man verkar ha förkärlek för ljust bröd och marmelad till frukost här, och i ärlighetens namn är jag nästan mer hungrig efteråt än vad jag var före.

Jag delar en taxi med mina rumskamrater och HD, och det är spännande att åka genom Limas kaosaktiga trafik. New Delhi är troligen den stad jag har besökt som har värst trafik, Lima kommer inte jättelångt efter. Folk byter fil och tränger sig framåt hejvilt.

Den resan som på kartan inte är speciellt lång tar en bra tid i verkligheten, men det är ganska billigt. Vi blir avsläppta i gamla staden och promenerar till en stor katedral där vi får en guidad tur. Utanför finns ett stort torg som är avspärrat i rädsla för demonstrationer, och varje hörn bevakas noggrant av kravalutrustad polis.

Kyrkan är otroligt vacker (och stor), och vi förundras över allt smide som finns. Kyrkan är byggd i trä för att kunna stå emot jordbävningar.

Några kvarter bort ligger San Francisco katedralen med dess välbesökta katakomber. Vi promenerar dit via ett apotek, ”någon” har slarvat bort min solkräm. Här finns upp till solskyddsfaktor 100+ och jag undrar hur extremt väl skyddad den ändå är… Jag går wild-and-crazy och klarar mig med 50+.

I den här katedralen måste man gå med guide, och vi lyckas hitta en som pratar engelska. Mannen har munskydd, det ekar i lokalen och många gånger pratar han vänd bort från oss på sin halvdåliga dialekt, så i princip hörs inget vettigt.

Vi äter billig lunch, och när herrarna dricker kaffe äter barnen glass. Eftermiddagen fortsätter med promenad genom gamla stan och ytterligare ett glasstopp på Mc Donalds innan vi åker tillbaka till hotellet.

Dom andra vill vila, så jag hakar på Daniel och Rasmus till John F Kennedy- parken som ligger en lagom promenad bort. Parken är bland annat känd för dess många katter. Dessa planterades in från början för att man hade problem med råttor, sedan förökade dom sig och blev kvar.

Det finns önskemål om att äta frozen yoghurt, jag protesterar lamt i ett försök att verka nyttig, men Rasmus hävdar med bestämdhet något om att ”yoghurt är nyttigt och dessutom har vi bär på” och att ”därmed neutraliserars glassen jag ätit tidigare på dagen, så i själva verket ligger jag på ett underskott”. Vem är jag att ifrågasätta denna vetenskap?

Lima är bland annat känt för sin fina matkultur och duktiga kockar, så ikväll tänker vi slå på stort och inte snåla med maten. Staden ligger vid kusten, så en fiskrestaurang med goda recensioner får det bli.

Det blir fyra rätter och en god drink! Först bjuder restaurangen på en liten förrätt. Jag vet inte exakt vad det är, men ”någon sås med bläckfisk”. Jag beställer en förrätt som är typ potatismos med köttfärs inuti som är gratinerat. Till varmrätt blir det tagliatelle med räkor. Lagom till att vi alla håller på att spricka kommer någon, otroligt nog inte jag denna gången, med åsikten att ”dessert vore ju gått”. Så då fick det bli någon slags rinnig citronpaj som mest smakade kola. Men magiskt god!

Sen startats betalkaoset. Enklast för oss är att dela upp notan, vilket servitören bekymrat och ofrivilligt till sist går med på. Efter ett bra tag kommer han tillbaka med enskilda kvitton där allt är blandat i en spännande oordning.

Vi löser det tillslut och dealar det mellan oss. Glada och mätta går vi tillbaka till hotellet och spelar pingis med väldigt tveksam utrustning och lutande bort.

När det är läggdags kommer samtalet in på gamla barnprogram från TV. Strax bjuder mina rumskamrater upp till skönsång när de klämmer i på för mig helt okända melodier. Oerhört (Nåja!) vackert och snart lägger sig lugnet över rummet och dagen är till ända.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.