Cusco: Nära dödenupplevelse, forell, glöggmingel och massage

I Cusco, som är en av Sydamerikas största ”turiststäder” måste man gå till turistbyrån och köpa en slags stadsturistbiljett. Med denna kommer man in på 16 olika museer och ruiner.

Jag och HD ger oss ut direkt efter frukost och kör på i ett rasande tempo. Innan klockan har slagit 14 har vi hunnit besöka ett tempel, ett museum och fyra ruiner.

Första ruinen ligger några kilometer utanför stadskärnan, så vi hoppar in i en taxi för att slippa gå i alla uppförsbackar. Taxichauffören är mycket trevlig (tror jag, han pratar bara spanska, tur att HD är med) och tipsar oss om massor och som fick oss att ändra ursprungsplan och åka lite längre bort.

Mellan första och andra ruinen är det en liten but att gå, men taxichauffören tiosade oss om att åka lokalbuss. I Peru finns få fasta hållplatser, man går helt enkelt ut i vögen och vinkar, så stannar den förhoppningsvis.

Bussen kommer och tvärnitar, och nästan innan vi stigit på börjar han köra igen. Chauffören kör verkligen somm en dåre, och färden blir nästan en nära döden-upplevelse. När det är dags att hoppa av tvärnitar han igen pch vi måste nästan springa av, ivrigt påhejad av en man som fungerar som konduktör. Konduktörens egentliga tjänst känns för övrigt lite oklar.

Mellan de andra ruinerna är det lagom gångavstånd. När vi börjar bli sugna på lunch så råkar vi gå förbi en restaurang som ser trevlig ut och inte allt för dyr. Precis utanför ligger en liten damm där man odlar forell. Detta blir eventuellt godaste lunchen hittills (ok, jag vet, jag skriver det i varje inlägg, men detta var riktigt bra!).

En kort vila och uppfräschning på hotellrummet, sedan är det dags för glöggmingel och första ”riktiga” träffen med nya gänget. Vi spelar en slags lära-känna-varandra-bingo som leder till många skratt.

När vi svalt de sista pepparkakorna går majoriteten av gruppen ut och äter gemensam middag.

Inne i city i Cusco blir man erbjuden massage precis överallt. Detta innebär också att det är väldigt billigt. Och vem är jag att tacka nej till det? Jag följer med en tjej, tittar på stället som ser seriöst och bra ut, och strax får jag en timmes skön behandling till vad som skulle visa sig vara dyrare än nödvändigt.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.