Hyssnaleden 40 km dag 1

Efter förra helgens tur fick jag blodad tand (och dessutom en ny väska som naturligtvis måste testas). Dessutom är ju hösten den absolut bästa tiden att vara utomhus, åtminstone de dagar som är vind och regnfria. Garanterat myggfritt i vilket fall.

När man vandrar själv är det ganska praktiskt att hitta en runda där man kommer tillbaka till bilen, helst utan att behöva gå samma sträcka två gånger. Ska man dessutom vara borta över natten kan det vara trevligt om leden är någonstans mellan 25-40 km. Inte jättelätt att hitta lämpliga ställen i närheten av Laholm.

Hursomhelst. Efter lite research bestämmer jag mig för Hyssnaleden, vars startpunkt Gamla Kyrkan i Hyssna ligger knappa milen utanför Skene i Marks kommun. Här finns en bra parkering och känslan är att bilen står tryggt här.

Dagen är mulen, och det kommer några regnstänk på vägen norrut. Ganska prick klockan 9 spänner jag på mig väskan och ger mig iväg. Jag hinner dock inte många hundra meter innan regnet tilltar och det är dags att klä in både mig och min packning.

Längs med leden finns det mycket trevlig att se, och väldigt tidigt går man förbi Lockö Sågruin. Jag gör ett kort stopp och ser mig om innan jag lufsar vidare.

Strax möter jag en äldre dam som är ute med sin hund, och hon är alldeles förtvivlad å mina vägnar eftersom hon inte kan göra något åt att det regnar. Lite senare kommer ett helt gäng hurtiga och överdrivet glada löpare som jag får äran att fotografera. Med deras kamera naturligtvis (varför annars?).

Leden är mycket fin och väldigt väl uppmärkt. Men jag gissar att det är bra att gå varvet motsols, eftersom skyltarna syns bäst så. Efter några timmars vandring börjar det trycka på i magen, men jag fruktar icke! Jag vet att jag är i närheten av ett utedass, och det är här någonstans som jag, som vanligt, tappar uppmärksamheten för några sekunder, trots att jag även har leden per gps i klockan. Jag hamnar utanför och fortsätter ändå att improvisera. Dasset kan omöjligt vara långt borta nu. Jag är ute på en äng och marken är lerig och genomblöt.

I sista stund skymtar jag äntligen trähuset på långt avstånd. Jag älgar på och inser att jag har en lite för bred å som jag måste ta mig över. Inte det lättaste, speciellt inte när det nu börjar bli bråttom. Jag har nu bara ett taggtrådsstaket kvar att passera.

Efter välförtjänt paus är jag strax på spåret igen. Tankarna börja fokusera på hur jag ska fördriva kvällen, och jag ser riktigt mycket fram emot att få krypa ner i sovsäcken.

En fördel, och en nackdel, med hösten är att det blir mörkt tidigt. När klockan slagit 16 börjar det bli dags att leta tältplats, och då gör jag om ett misstag. Leden går för en stund ut på en landsväg, med en jättetydlig ledmarkering som säger höger, varpå jag går vänster.

Suck.

Som tur är inser jag det efter kanske 150 meter och vänder. Nu börjar jag bli lite småstressad eftersom det börjar mörkna ganska snabbt, och jag har en liten bit kvar innan jag är inne i skogen. Jag passerar genom en gård och strax är det återigen skog, skog och skog.

Jag slår upp tälet, och hinner inte mycket mer än så innan himmelen öppnar sig och en störtskur drar in. Här snackar vi äntligen lite tur, och vilket mys att sitta i tältet och lyssna till detta!

Lite välförtjänt och välbehövlig kroppsvård, sedan blir det blir kycklinggryta till mat, följt av popcorn och en film innan jag somnar tidigt efter ca 25 km vandring!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *