Uyuni, Bolivia: Saltöken, dinosaurier och vin

För en gångs skull får vi möjlighet att sova ut idag, vi ska inte träffas förrän 10:15 för att åka ut i saltöknen. Uyuni är bara en liten ort, men här kryllar det av turister, och åtminstone vad det ser ut som, backpackers.

Vi blir upphämtade av jeepar och packar in oss för att bli körda några kilometer till en tågkyrkogård. Här blir vi varse om hur extremt stor turismen verkligen är. Det står hundratals jeepar och det är folk överallt. Jag har kameran i högsta hugg och fotograferar för fullt. Det är en varm dag och solen steker på bra.

En liten stund senare stannar vi i en liten by, och här får vi se hur saltindustrin i området fungerar. Det bryts cirka 40 ton per dag, vilket inte känns så mycket. Som den sanna turisten jag är köper jag med mig en påse med 250 gram för 2 bolivianos (cirka 3 svenska kronor).

Färden fortsätter till ett hotell med restaurang som är helt byggt i salt. Här serveras vi lunchbuffé och ett 20-tal turister får dela på en toalett som det inte går att spola på.

Så får vi äntligen se den där saltöknen! Det ser verkligen ut som om vi kör på snö, och stundtals ligger det några centimeter vatten ovanpå, och ibland speglar det sig så att himmel och land flätas samman vid horisonten. Riktigt coolt!

Jeeparna stannar vid några stora saltskulpturer innan det är dags för dagens första riktiga fotostopp. Chaufförerna, tillika guider (som i och för sig bara pratar spanska, men man kan ju inte få allt) gör sitt bästa för att regissera oss för roliga bilder. Vår chaufför är dessvärre tämligen värdelös som fotograf. Han försöker skapa effekter med hjälp av en plastdinosaurie, men resultatet blir tyvärr sådär. Tur att vi kan hjälpa oss själva…

Det blir ytterligare ett stopp, denna gången vid ett ”flaggtorg” och något minnesmonument från Dakarrallyt som gick här för ett tag sedan. Stoppet känns helt meningslöst och vi vill egentligen bara komma vidare. I saltöknen får man coolast bilder där det är lite vatten, och det är sista stoppet.

Dessvärre ändrar sig vädret snabbt, och plötsligt börjar det blåsa upp och bli mulet. Tanken är att vi även ska se solnedgången här, men den blir också… sådär.

Chaufförerna bjuder oss på vin och snacks, och en mycket trevlig dag är snart över!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *