La Paz, Bolivia: Stadsvandring, bästa passionsfruktsmoussen någonsin och levande begravda barn

Idag är det nyårsafton, men innan det är dags att korka upp bubblet ska vi ut och utforska staden. I La Paz är det bästa kollektiva färdmedlet linbanorna som går kors och tvärs genom staden. Otroligt smidigt, med tanke på att trafiken på vägarna oftast är helt igenkorkad.

Vi tar oss till en av linjerna och åker till en gigantisk marknad. Här ska enligt uppgift allt från bildelar och juice till hundvalpar säljas. Vi konstaterar att det verkligen är stort och ger oss iväg på jakt med olika mål. Någon ska köpa karbinhakar, någon behöver strumpor och någon annan, vars svindyra pannlampa från Sverige gått sönder, behöver en ny. Allt detta hittas förvånansvärt fort.

Det är en ganska klassisk marknad, där folk vrålar ut sina budskap överallt och hela tiden, men säljarna är inte särskilt påflugna, vilket är skönt. Vi köper lite dryck, och på vägen tillbaka till linbanan träffar vi några andra från bussen.

Nästa stopp blir en jättestor kyrkogård. Här begravs man lite annorlunda; inte nedgrävd i jorden utan placerad i små bås där anhöriga sedan kan dekorera. Förutom det klassiska med blommor kan vi se cola-flaskor, cigaretter och leksaker.

Lunchstället blir ett populärt ställe som serverar empanadas, ett degstycke med fyllning. Jag väljer en med kyckling och en med vad vi tror är torkad lama i någon sås. Till dessert får vi eventuellt den godaste passionsfruktsmoussen jag någonsin ätit. Helt magisk!

Vi tar en långpromenad tillbaka till hotellet och köper den hittills billigaste glassen på vägen, för 1,50 bolivianos, cirka 2,25 svenska kronor.

En tradition i Bolivia är att vid tolvslaget på nyårsafton äta en vindruva vid varje klockringning och samtidigt önska sig något. Detta måste vi naturligtvis testa, även om det blir en utmaning att hinna med det och samtidigt komma på 12 önskningar…

Förutom vindruvor köper jag en rosa hatt (såklart, vad annars) och lite öl.

På seneftermiddagen besöker vi en känd häxmarknad, bara några kvarter från hotellet. Här kan man bland annat köpa torkade lamafoster och oändligt med olika örter. De torkade lamafostren används när man bygger nya hus, som en offergåva till jorden för att bringa tur. Förr i tiden grävde man ner levande barn i samma syfte. Tur att det har ändrats, kan man ju tycka…

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *