La Paz: Stadsvandring, bästa passionsfruktsmoussen någonsin och levande begravda barn

Idag är det nyårsafton, men innan det är dags att korka upp bubblet ska vi ut och utforska staden. I La Paz är det bästa kollektiva färdmedlet linbanor som går kors och tvärs genom staden. Otroligt smidigt, då trafiken på vägarna oftast är igenkorkat.

Vi tar oss till en av linjerna och åker till en gigantisk marknad. Här skall enligt uppgift säljas all från bilderar och juice till hundvalpar. Vi konstaterar att det verkligen är stort och ger oss på jakt med olika mål. Någon ska köpa kabinhakar, någon behöver strumpor och någon annan vars svindyra pannlampa från Sverige gått sönder behöver en ny. Allt detta hittas förvånansvärt fort.

Det är i övrigt en ganska klassisk marknad, folk vrålar ut sina budskap överallt och hela tiden, men säljarna är inte särskilt ”på” vilket är skönt. Vi köper lite dricka, och påväg tillbaka till linbanan träffar vi några av de andra från bussen.

Nästa stopp blir en jättestor kyrkogård. Här begravs man lite annorlunda. Man grävs inte ner i jorden, utan man lägga som i små bås där anhöriga sen kan dekorera. Förutom det klassiska med blommor kan vi se cola-flaskor, cigaretter och leksaker.

Lunchstället blir på ett populärt ställe som serverar empanadas, ett degstycke med fyllning. Jag väljer en med kyckling och en med vad vi tror var torkad lamadjur i någon sås. Till dessert får vi eventuellt den godaste passionsfruktsmoussen jag har ätit (som om jag nu har ätit så många sådana…). Helt magisk!

Vi tar en långpromenad tillbaka till hotellet och köper den hittills billigaste glassen på vägen, 1,50 bolivianos, cirka 2,25 svenska kronor.

En tradition i Bolivia är att vid tolvslaget på nyårsafton äta en vindruva vid varje klockringning och samtidigt önska sig något. Detta måste naturligtvis testa, hur vi nu ska hinna med det och samtidigt komma på 12 önskningar…

Förutom vindruvor köper jag en rosa hatt (såklart, vad annars) och lite öl.

På seneftermiddagen besöker vi en känd häxmarknad, bara några kvarter från hotellet. Här kan man bland annat köpa torkade lamafoster och oändligt med olika örter. De torkade lamafostren används när man bygger nya hus, som en slags offergåva som ges tillbaka till jorden och ska bringa tur. För grävde man ner levande barn i samma syfte. Tur att det har ändrats kan man ju tycka…

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.