Rio de Janeiro: Favela, tvätteri och svartsprit

Äventyret i Rio börjar med en Favelatur, och det är väl lika bra att vi reder ut detta direkt.

Favelaturerna annordnas av folket som bor där, således går alltså inkomsterna direkt tillbaka. Turerna är säkra och något invånarna själva uppmuntrar till eftersom det ger inkomst. Man kan vidare självklart diskutera hur ”krattat” det man får se är, men man får åtminstone en bild, deras egen bild.

Med det sagt. Vi möter upp vår guide och sätts i en minibuss som tar oss längst upp, för att sedan promenera nedåt. Guiden verkar känna varenda människa som bor där och hälsar glatt och pratar. Måste påpeka att man inte känner sig det minsta osäker någon gång här.

Guiden pekar och berättar om stället och livet här. Arbetslösheten är extremt hög, och många av dom som har jobb tvingas dessutom ha flera. Trots bostädernas enkelhet har de flesta el och vatten.

Även idag är det extremt varmt, och det är nästan olidligt när vi går i solen. Vi jagar skugga mest hela tiden.

På flera ställen kring de smala grändern har invånarna sina egna små butiker, nästan som i deras egna vardagsrum.

Sen förmiddag är turen klar och vi åker tillbaka till hotellet. Jag planerar att tillbringa några timmar på tvätteriet på motsatt sida gatan, och ser fram emot lite egentid och att skriva ikapp på bloggen. När jag stegar in möter jag Moa från bussen där, och vi diskuterar vidare resa istället. Så mycket trevligare, jag ska ju ändå vara ensam sen…

På kvällen är det födelsedagsmiddag för Jennifer och Lisa på en restaurang och jag äter bland de bästa ribsen någonsin! På vägen tillbaka därifrån blir någon i Gubbgänget sugen på en drink, pch den köpes av trevlig man vid hans vagn vid stranden. Han showar och blandar drinkar starka nog att söva hästar. Precis när det har betalats kommer en kille med cykelvagn i full fart och ropar något om polisen.

Det sätter otrolig fart på vår nyss så avslappnade bartender. Innan vi hinner blinka tar han sin vagn och rusar iväg.

Lite senare ser vi ett gäng från bussen på ett uteställe, så vi sätter oss också där varpå jag beställer in stadens kanske manligaste drink.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *