Auschwitz och Birkenau, Polen: Må världen aldrig glömma!!

Det är tidig revelj idag, såpass tidig att vi köpt med färdiga mackor (rekomenderas verkligen inte, men måste man så måste man) så vi ska hinna få i oss något innan vi ger oss iväg. Efter en kort spårvagnstur och lite väntan möter vi återigen upp Patrycja, mamman och sonen från igår samt ett gäng andra svenskar.

Vi stuvas in i en minibuss och ger oss iväg på den ca 1,5 timmar långa färden ut till Auschwitz. Detta är verkligen ett ställe som alla någon gång borde besöka, jag har haft det på min bucketlist så länge jag har varit medveten om det.

När vi kommit förbi biljettkontrollen får vi hörlurar för att kunna höra vår guide, för detta är en plats med många besökare. Vi möter oräkneliga grupper med ungdomar som alla uppför sig respektfullt.

Det tar på krafterna att bara lyssna på historien. Även om man känner till det mesta innan, är det otroligt svårt att ta in och på vissa ställen blir allt så konkret; Rummet fyllt med skor från fångarna, ett annat med resväskor där dom skrivit sina adresser, alla barnkläder…

Turen är uppdelad på två ställen, och det sista vi visas i Auschwitz 1 är gaskammaren. Man kan nästan ta på känslorna här, det är nästan omöjligt att ta in hur otroligt förfärligt det var. Likadant vilken stor ”industri” förintelsen blev, bara arbetet med att göra sig av med kropparna.

Efter en kort lunchpaus åker vi de korta vägen till Birkenau och Auschwitz 2. Här ser vi järnvägsspåret in i lägret och ruiner från massvis med baracker.

Kommentarer är överflödiga. Åk dit, och om ni har möjlighet så gör det med svensk guide, du kommer inte ångra dig!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *