Batteriladdare Mobile Power 20000mAh

Gammal solcellsladdare

Gammal solcellsladdare på tur någonstans på Kungsleden

Tidigare år när jag sprungit runt i skogar och uppe på fjäll har jag haft med mig en solpanel med tillhörande batteri. Jag har haft den i några år nu, och minns faktiskt varken vart jag köpt den eller vilket märke den har.

För att kunna ladda med den krävs i princip klarblå himmel och att solen står rakt på. Medföljande batteri laddas ur ganska snabbt och är ganska klumpigt.

Därför har jag ett tag spanat efter något bättre, och blev tipsad av en kamrat om Mobile Power 20000 mAh. En normal smartphone har oftast ett batteri på ca 1800 mAh, vilket i teorin betyder att man ska kunna ladda den ca. 10-11 gånger fullt. Batteriet har två st USB-ingångar så att man kan ladda mer än en pryl åt gången.

Mobile Power 20000mAh

Mobile Power 20000mAh

Ovanpå batteriet sitter en solcellspanel, men tyvärr har jag inte haft möjlighet att testa den ännu. Det sitter även en ögla så att man kan fästa den på sin väska under vandringen.

Mina extremt vetenskapliga tester visar att man åtminstone kan ladda telefonen minst 7 gånger innan batteriet är tömt. Dock är tipset att inte ladda den över natten, för jag misstänker starkt att när telefonen eller vad du nu väljer att ladda är fulladdad, fortsätter den att dra ström från batteriet. Däremot ska den enligt uppgift i övrigt inte ”läcka” vilket en del andra liknande batterier kan göra.

Betteriet väger ca 490 g, men som lite av en prylnörd är det guld värt att kunna ladda exempelvis kamera/gps-klocka/mobil när man är ute på längre turer. Antalet gram delat per laddning jämfört med andra batterier är väldigt låg.

En nackdel, och något man måste räkna med är tiden det tar att ladda upp batteriet när man är hemma. Det tar ungefär lika långt tid som det tar att tömma det, dvs 2,5-3 dygn. Gäller att inte glömma bort detta innan man ger sig iväg.

Dessvärre följer ingen packpåse med, men råkar man vara son till världens bästa mor är inte heller det några problem. Symaskinen åker fram, och vipps- påsen är klar.  Fantastiskt praktisk, utrustad med ficka på utsidan där sladdar och annat kan förvaras. Tack, snälla!!

Om jag rekommenderar andra att köpa? Självklart. Begriper inte hur jag har kunnat leva utan tidigare.

Inköpsställe: Teknikmagasinet
Pris: 549 kr (november 2015)

+ : Ett monster med stor kapacitet. 2 USB-anslutningar. Bra pris.
– : Fortsätter dra ström även när prylen är fulladdad. Det tar långt tid att ladda upp batteriet.

Du gillar kanske också...

2 svar

 1. Sanna skriver:

  Hej! Har du hunnit testa själva solcellspanelen? Fick nämligen exakt den batteriladdaren i present nyligen och undrar vad jag har att förvänta mig av den funktionen 🙂

  • Björn Bejegård skriver:

   Hej Sanna! Jo, den fungerar helt ok. Det måste vara klar sol som skiner direkt på panelen. Häng den på väskan under dagen så brukar det räcka långt! Som med alla solcellsladdare jag har testat ska man dock inte ha allt för stora förväntningar på just den delen med tanke på hur väderberoende den är 🙂
   Dock har jag sällan problem eftersom batteriet är såpass starkt i sig själv, jag klarar lätt en vecka i vildmarken på bara batteriet (inklusive laddning av kameran). /Björn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *