3 ”måsten” när man är på tur

3 "måsten" när man är ute på tur!

3 ”måsten” när man är ute på tur!

Förutom självklarheter så som tält, sovsäck och ett par rejäla och bra kängor finns det en del prylar som man bara inte kan klara sig utan när man är på tur. Eller kanske snarare som gör livet lite bekvämare. Hur som helst, här kommer mina 3 favoritprylar som jag aldrig ger mig ut på tur utan att packa:

Lång sked!

Lång sked!

En lång sked

I mitt fall en sked av hårdanodiserat flygplansaluminium som heter ”Alpha long spoon” från Sea to summit. Nördfakta: ”Metoden ger ett ytskikt med högre andel oxid, färre och mindre porer, vilket ger en ännu hårdare och mer slitstark yta. Typiska användningsområden är inom flyg, hydraulik och medicin.”

Ni hör ju själva. Dessutom förärades den ett eget inlägg när den var nyköpt 2014. Sedan dess har kärleken bestått och till och med växt sig större.

Den väger ynkliga 12 gram, är stenhård (vilket man hör på namnet. Typ), och är lång. Hela 21 cm faktiskt. Äter man frystorkad påsmat är den ett måste för att inte kladda ner sig fullständigt. Skeden är värd vartenda öre den kostar. Pris från 65 kronor hos exempelvis Outnorth.

Exped SynMat 9LW

Exped SynMat 9LW

Ett riktigt bra liggunderlag

Är man som jag ute på vintern, eller om man inte ska på så långa turer är Exped SynMat 9 LW det bästa liggunderlaget jag har testat. Man ligger i princip lika bra som hemma i sin egen säng. Den skyddar alldeles utmärkt från markkyla, är tillräckligt tjock för att du ska ligga bekvämt även om marken inte är jämn och den har en inbyggd pump. Jag slog dessutom till på en lång och tjock (lite som jag…) modell. Nackdelen kanske är att det väger lite för mycket, så ska man ut på längre turer och prioriterar vikt framför komfort ska man kanske välja något annat. Och, precis som många andra friluftsprodukter, så ligger priset lite i överkant. Runt 1900 kronor hos Outdoorexperten, något billigare för den kortare, tunnare och smalare modellen. Men varför snåla på bekvämligheterna?

Rast och vila!

Rast och vila på fjället!

Rätt Vattenflaska

Vem i helvete betalar 169 kronor för en vattenflaska? Ok, lyssna nu noga. Springer du runt bland fjällen är ”Nalgene Wide Mouth” ovärderlig. Den stora öppningen gör den lätt att fylla på, exempelvis när du ska ta vatten i bäcken. Den är perfekt om du har torkad mat som ska ligga i blöt några timmar, storleken på öppningen gör att den också är lätt att diska. Är du frusen kan du ha i varmt vatten, till och med kokande faktiskt. En praktisk måttskala finns på den vilket kan vara användbart. Vad jag försöker säga? Köp den. Nu. Exempelvis på Naturkompaniet.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Cina skriver:

    Hmmm… börjar undra om den nya resan är sponsrad av Naturkompaniet och Outdoorexperten? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *