Jag håller stor show för kineserna, äter mystisk rå svamp, hamnar mitt i en kinesisk familjemiddag och firar nyår!

Denna kvällen kan vara en av de knasigaste som undertecknad upplevt på väldigt länge. Allt börjar med att jag möter upp mina nyfunna brittiska vänner och tar med dom till Himmelska fridens torg och vad vi tror jag vara någonslags nyårsfirande. Halva Kinas befolkning verkar ha tänkt samma sak, och kön till säkerhetskontrollen är kanske det tydligaste beviset på detta.

Tyvärr är torget stängt idag också, men britterna fotograferar ändå för fullt, både torget och bilden på Mau, inkluderat den obligatoriska selfien som jag instruerar dom om.

En ung man kommer plötsligt fram till mig och försöker säga något, och snart förstår jag att han vill ta en bild tillsammans med mig. Mycket märkligt.

Vi tröttnar snart på myllret och magarna kurrar. Britterna vill tillbaka till gårdagens restaurant, men jag föredrar en ny så vi skiljs åt. Jag har sett några ställen i närheten av hotellet och tänker pröva där.

När jag kommer in blir jag hänvisad till ovanvåningen. Menyn finns bara på engelska och inte en enda bild till hjälp. Servitören knappt någon engelska alls och bara babblar på och antecknar när jag hummar något samtyckande. Jag beställer vad jag tror är soppa till förrätt, lam till varmrätt och kanske eventuellt nån svamp någonstans till något också. Och en sås.

Strax får jag in en balja med soppa, med värmare som gör att den kokar. Sedan en stor tallrik med kallskuret oidentifierat kött. Jag tar de där märkliga pinnarna, ser mig oroligt om och plötsligt kommer en ung pojke rusande och visar att man tydligen ska koka köttet. Ok. Inte så svårt. Efter en stund får jag in massor med konstiga vita långa svampar med litet huvud. Jag kokar mitt kött, häller på lite av såsen och tar lite svamp och lägger på tallriken. Här någonstans får jag in riktiga bestick utan att behöva be om det.

Plötsligt kommer en äldre dam som också jobbar på stället och skäller på mig. Svampen får absolut inte ätas rå. Tack som fan för den infon. Hoppas att jag överlever detta… Oroligt försöker jag fråga om den är farlig att äta rå men lyckas inte alls göra mig förstådd.

Hon tar över kokandet och står nu precis bredvid mig med mina pinnar och fixar till köttet och svampen och häller upp sås med jämna mellanrum på tallriken. Känner mig som ett litet barn och när jag tittar upp ser jag att 5 stycken servitörer står runt om och ler. Jaja. Får väl bjuda på den showen.

Efter ett tag får jag in ett litet grillspett. På en riktig träpinnar som ser ut som en gren. Kan detta vara lammet? Vad är då det andra jag ätit?

Efter att snabbt ha betalt och lämnat stället skäms jag rejält och bestämmer mig för att gå tillbaka till gårdagens restaurang för att möta upp engelsmännen och den holländska tysken eller vad han nu var. Jag berättar min historia och alla garvar. Strax börjar maträtt efter maträtt dukas fram på bordet, och tydligen ska familjen och dom som jobbar på stället äta sin nyårsmiddag.

Och vi fyra bleka stackare bjuds tydligen också med på allt. Den tyska holländaren är stamgäst och känner ägarna väl, beror säkert på det.

En kinesisk festmåltid är helt överflödig och består av hur många olika rätter som helst som man plockar mellan. Kineserna själva dricker ingen alkohol, men det kan ju bero på att dom samtidigt jobbar, vad vet jag.

Kvällen fortlöper och närmar sig natt och vi har mycket trevligt. Kineserna har nu avlägsnat sig och vi 4 européer sitter nu ensamma kvar i restaurangen och blir fullare och fullare och babblar på som om vi har känt varandra hela livet.

Själva nyårsfirandet då? Det som man hört talas så mycket om? Tja… Det var det. Peking har förbjudit fyrverkerier och vad vi kan förstå anordnade inte heller staden något.

Gott nytt år!!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *