Ett fågelnäste, Zlatan, Klocktornet och Trummslagartemplet

Sista dagen innan hemfärd tar jag lite sovmorgon, var ju trots allt ute till efter midnatt och nattsuddade igår. Tänkte börja dagen med att en gång för alla besöka det där förbaskade mausoleumet. Det som slår mig när jag kommer ut från hotellet är att samma slagit halva Kinas befolkning som befinner sig antingen på eller som jag i kön till säkerhetskontrollen för att komma till himmelska fridens torg.

Kineserna är effektiva så det går ändå ganska snabbt att ta sig in. Mausoleumet ligger på motsatt sida av torget så det dröjer ett tag innan jag inser att det är stängt idag. Typiskt.

Dags att gå på plan 2 istället och en gång för alla hitta den där förbaskade posten. På den guidade turen häromdagen körde vi förbi ett postkontor precis bredvid en tunnelbanestation, och där var jag snabb att notera namnet.

Att åka tunnelbana i Peking kostar bara några kronor och är superenkelt, så jag hoppar på första bästa och ger mig iväg. När jag går upp på gatan har jag naturligtvis ingen aning om vilken uppgång eller riktning, så precis som vanligt yrar jag runt ett litet tag. På andra sidan av en gatukorsning ser jag ett Mc Donalds och i samma stund som jag bestämmer för att ge upp går jag dit för att äta frukost.

Då ser jag. På precis samma sida som jag kom ifrån, kanske max 20 meter bort. Posten!

Nästa punkt på dagordningen är Pekings olympiska centrum och kanske ett besök i ”Fågelnästet” som numera även är deras nationalarena. Vid det här laget är jag en rutinerad tunnelbaneåkare, och lyckas till och med få de där omöjliga maskinerna att spotta ut en biljett.

Arenan är riktigt mäktig med plats för 91000 åskådare. Jag köper en biljett till vad jag tror är någon slags tur där inne. När jag efter mycket om och men lyckas hitta biljetkontrollen blir jag inskickad igen hiss och beordrad att trycka på våning 5. Jag kliver ut och det ser ut som om jag befinner mig på en byggarbetsplats.

Jag fortsätter och förstår snart att jag är på väg ut på taket, det är tydligen vart touren går. Det är svinkallt och blåser friska vindar. Vad fasen ska detta vara bra för? Man leds fram som i en labyrint, och det är inte mycket folk här, vilket man ju kan förstå.

Väl inne i värmen är jag lagom besviken men fortsätter ändå gå runt i arenan. Helt plötsligt uppenbarar sig en ny biljettkontroll och jag smiter förbi. Lite intressant info om OS, men absolut ingen imponerande utställning. Det enda svenska jag hittade var en bild på Zlatan som varit där och spelat med Milan.

Efter detta tar det mig säkert en halvtimme bara att hitta ut, till slut tar jag rygg på en stor kinesisk turistgrupp.

På tillbakavägen bockar jag av de sista sevärdheterna i Kina för denna gången, stadens största klocktorn och trummslagartemplet. Eller tornet. Eller vad det nu hette. Det hinns även med en riktigt häftig promenad i de gamla kvarteren med smala gator och massor av cykeltaxis.

Rekordmånga steg senare tar jag en välförtjänt paus på hotellet.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *