Dag 1, Gullfoss och Frost & Fire

Blöta men glada resenärer

Blöta men glada resenärer

Nästa stopp blir vid det berömda vattenfallet Gullfoss. Nu när det börjar närma sig sena eftermiddagen börjar det mulna på, och det dröjer inte länge innan regnet faller. Lägg till lite blåst på det och man inser snabbt att det inte är jättehärligt. Men vad gör det, bara till att klä sig rätt!

Gullfoss är Islands största vattenfall och faller i två etapper. Det dundrar på riktigt mäktigt. Föra förvånande stöter vi även här på samma människor som förföljt oss sedan dagens första stopp. Japanerna.

Vi tar en kort promenad för att se fallen från alla vinklar, och imponeras över dess magnifika kraft.

Äkta isländsk Snúður med choklad

Äkta isländsk Snúður med choklad

I bilen på väg mot dagens sista anhalt, gästhuset (säger man så på svenska??) Frost & Fire berättar Anna om ett hett tips från en arbetskollega som tydligen kommer från samma lilla by dit vi ska.  Vi ska uppsöka ett fik och väl där lämnar Anna fram en handskriven post-it lapp på Isländska. -”Detta vill vi ha”. Jag nickar och håller med.

Den ena kakan var tydligen slut, men Snúður fanns. Och vilken bulle sen! Tänk dig en vanlig kanelbulle med typ 5 gånger så stor, täckt med choklad. Kvällens middag sköts just fram några timmar.

Efter att snabbt ha installerat oss på rummet gör vi oss redo för bad. Islänningarna är som tur är väldigt hygieniska av sig, och det står tydliga och ganska arga lappar om hur man ska bete sig innan man hoppar i poolen. Det finns två stycken att välja mellan- en lite större med möjlighet att simma en kort sträcka som håller mellan 30-35 grader, och två lite mindre som håller mellan 35-40 grader. Valet här var inte så svårt.

Vi glider ner i en av de sistnämnda, och ganska snart blir jag utmanad att ta ett snabbt dopp i bäcken som rinner strax bredvid. Som om jag vore någon slags badkruka. Humpf!
Påhejad av ett gäng kanadensare gör jag mig redo, efter att ha tydliggjort för dom att de strax ska få bereda mig plats i sin pool eftersom den ligger närmst ”stranden”. Märkligt nog konstaterar jag att det inte är iskallt, om man med iskallt menar á lá jokk i svenska fjällen, vilket jag nog räknat med. Men känslan av att komma i den varma poolen igen var underbar. Lyckas även få en av kanadensarna att hoppa i, efter att ha råkat lova att ”det var jätteskönt”. Han muttrar något om att ”ni svenskar borde vara vana vid iskallt vatten, det är ju mycket värre för mig”. Jag slutar lyssna.

Kvällens måltid!

Kvällens måltid!

Anna hade även fått tips om en restaurang, men då de stängde för tidigt för vårt schema valde vi att äta på stället där vi bor istället. En delad förrätt med isländska specialiteter och till varmrätt lamm står på menyn och betyget blir godkänd. Min resekamrat jämför smaken av torkad fisk den där med att äta papper, och trotts att jag ihärdigt håller med äter jag upp all min mat.

En lagom jetlagad Anna och en Björn som sovit på tok för lite senaste dygnet stupar i säng och innan klockan slagit 22 är lampan släkt.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *