Dag 2, Ångkokta ägg och islandshästar

Ångkokt ägg

Ångkokt ägg

Reveljen ljuder redan kvart över 7, men med tanke på hur tidigt vi somnade igår får det väl ändå vara okej. Morgonen är lite stressig, vi ska vara på hästfarmen senast klockan 9.

En lite häftig sak man kan göra där vi bor är att koka äggen utomhus i en varm källa. Anna griper tag i en av de som jobbar med att servera frukosten och vi går ut. Äggen läggs i ett nät, ett stort lock dras bort från ett hål och äggen får där ångkoka i ungefär en kvart. Dyrbar tid denna morgonen, men detta måste upplevas. Medans Anna gräddar våffla hämtar jag fiskespöt med äggen, vi sväljer äggen trotts att de är så varma att man bränner båda tunga och fingrarna som försöker hålla i. Men va fasen, vi är på Island. Man måste göra såhär, tydligen.

Prick klockan 9 springer vi stressade in på hästfarmen Eldhestar. Helt i onödan, det visar sig att en turistbuss är sen och vi får ändå vänta.

Våra nya kompisar

Våra nya kompisar

Vi blir tilldelade varsin urtjusig hjälm och en norsk mycket trevlig guide. Ägaren av farmen är en man som tror sig vara betydligt lustigare än han faktiskt är, med på tok för långt hår. Med lång rock och kostymbyxor springer han runt och försöker hjälpa alla nybörjare, även om han med säkerhet är mest i vägen.

Efter att vi fått en snabbkurs i hur man gasar, bromsar och svänger hästen leds vi in i en liten hage för att träna. Jag blir tilldelat Islands troligtvis tröttaste och slöaste pålle. Kanske tur det förresten.

En sak som är bra med Islandshästar är att dom hela tiden följer varandra. Guiden varnade lite för att komma för långt bakom framförvarande ekipage, med risk för att den häst du sitter på plötsligt vill springa ikapp. Så skulle det möjligtvis kunna vara, men inte med min nyvunna vän inte.

Vi kommer iväg, och gruppen består av förutom mig, Anna och guiden, en fransyska som ridit vanlig häst i 10 år och en italienare som troligtvis inte ens sett en häst på bild tidigare.

Gruppen ger sig iväg, och jag håller krampaktigt i mig och låter hästen sköta jobbet. Det går över förväntan bra, förutom att han vägrar lyssna på något av mina kommandon. Och förutom att han hela tiden halkar efter övriga gruppen.

En Björn och en Häst

En Björn och en Häst

Att rida islandshäst är fantastiskt kul och något som jag verkligen kan rekommendera om ni åker till Island. Jag är ett levande bevis på att man verkligen inte behöver några förkunskaper. Innan dagens tur har jag suttit på en häst en gång i mitt liv, för många år sedan när jag var på något fackligt uppdrag utanför Ludvika.

Efter cirka 2,5 timmars ridande inklusive en kort kaffe-paus rider vi in på farmen igen. Jösses vad trött jag är i benen. Är inte det lite märkligt? Jösses vad ont jag har i rumpan. Inte så märkligt. Dock är det märkligt att inte Anna har ont någonstans. Livet är bra orättvist.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *