Kigali: Guldmarkatter, skolbesök och hittepåregler

Tidig revelj idag eftersom vi ska åka till Virungabergen och titta på den allvarligt utrotningshotade Guldmarkatten. Det är tydligen till och med mer akut än bergsgorillorna.

Först bjuds de som vill på traditionellt afrikanskt kaffe, och dom som är lagda åt det hållet att dom dricker kaffe blir helt lyriska. Efter en kort introduktion blir vår grupp sammanslagen med några kanadensare, och sedan börjar vi vår vandring ut i skogen.

Efter inte så lång vandring får vi syn på de första individerna högt upp i ett träd, och lyckan är total. Ganska snart kommer hela gruppen fram och vår guide berättar att det är ca 60 st apor i denna flocken.

Guldmarkatterna kommer så nära att de mer eller mindre springer runt våra fötter.

Strax före lunch är vi tillbaka på campingen. Vår fantastiska lokala guide Isaac visar några av oss till en restaurang och vi frågar om det finns möjlighet att få besöka en skola. Självklart ordnar vår superfixare det.

Jag och tre andra bjuds in till skolan där Isaac själv gick som barn. Vi köpte med oss massor med papper och pennor, vilket togs emot med enorm glädje och tacksamhet. Cirka 2500 elever går på skolan. Det kostar 9,75$ per termin, 3 terminer per år. Priser inkluderar lunch, och det billiga priset gör att nära 100% av barnen går i skolan i Rwanda.

Innan vi går tillbaka till bussen visar Isak oss en prylmarknad och en frukt- och grönsaksmarknad. Jag älskar sådana ställen! Jag köpte en hel påse med passionsfrukter för drygt 5 kr!

På kvällen träffas vi några stycken på restaurangen vid hotellet där bussen står för natten. Det ska spelas Yatzy, fantastiskt kul om det inte vore för alla egna hittepåregler…

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *