Kampala: Hel halvdagstur, lustig mössa och torrtyrkammare

För att utforska den ugandiska huvudstaden bestämmer vi träff med en guide som ska ta oss genom staden. Först säger han att turen ska pågå mellan 9-17, men vi lyckas tillslut få honom att korta den till hälften. Det vi glömde fråga efter var om det gällde afrikansk tid eller inte…

Bara att åka genom Kampala är ett äventyr i sig, och man är oerhört glad att man slipper köra. Vår chaufför och guide gör det på ett enastående bra sätt. Det här med rödljus använder man sig inte av i detta landet, men fantastiskt nog så rullar bilen mer eller mindre långsamt hela tiden.

Första stoppet blir på Ugandas största moské, som tidigare hette Muammar al-Gadaffi moskén, men som blev tvungen att byta namn när han dog. Vi blir klädda i kaftan och lustig mössa, sedan går vi upp i minareten. Utsikten över staden är makalös och under tiden vi går runt berättar guiden om både staden och historien om moskén (som invigdes så sent som 2007).

Moskén har plats för 10.000 besökare och är otroligt vacker. Väl värd ett besök!

Nästa stopp blir vid konungens palats. Vi får inte gå in, men guiden berättar mycket bra om stället och hur det används. Just denna platsen används enbart för representation, han bor tydligen lite längre bort.

En kort promenad bort ligger en av tortyrkammarna som användes under Idi Amins regi. Otroliga grymheter utfördes här och tusentals människor dödades.

Timmarna går och vi stannar vid ett lunchställe som blev ett av resans bästa. Vi äter ugandisk biffgryta med nåt slags ris-och biffblandning. Med pommes frites såklart. Alltid pommes till maten. Tydligen.

Strax före klockan 16 är vi tillbaka vid vårt boende, så vår halvdagstur blev en lite dryg timma kortare än heldagstur.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *