Jinja: Forsränning, nakenbad, stampat jordgolv och jag blir nästan bortgift (igen)

En av höjdpunkter som många tipsat om här i Ninja är forsränning. Från början lät det som att majoriteten ville hänga på, men när vi hämtas upp på förmiddagen är vi bara fem tappra själar. Tydligen ska vi åka en grad 5 fors (av 5 möjliga) dvs en mycket svår. Hur det blev så här illa kan nog bara Andreas, en av medresenärerna svara på.

Minibussen ger sig av ut på de ugandiska grusvägarna och ska plocka upp lite folk, och på äkta afrikansk manér är absolut ingenting smidigt. Det ska tankas och folk ska krånglas, och det tar över två timmar innan vi är framme. Sen ska det krånglas lite till innan vi äntligen kan börja paddla.

Några i båten har lite mer erfarenhet av andra, och vissa har aldrig kört tidigare. Jag har gjort det både i Nepal och på Sri Lanka tidigare, om nu det räknas.

Efter säkerhetsgenomgång och allmän instruktion ger vi oss av. Första riktiga forsen visar sig bli riktigt tuff, och det hela slutar med att båten flyger upp i luften och hamnar uppochner. Sekunderna man hamnar under vatten är det lite läskigt, när man simmar och simmar men inte vet om man simmar upp eller ner. Man kommer upp och tar ett djupt andetag men möts direkt av nästa våg och sväljer halva Nilen innan man får näsan över vattenytan.

Det visar sig att jag hamnat en ganska bra bit ifrån båten och de andra. Jag lägger mig på rygg och flyter med och har det faktiskt ganska bra. Det är skönt i vattnet när allt lugnat ner sig. Snart kommer en av säkerhetsbåtarna och jag liftar med honom tillbaka till vår stora båt.

Jag möts av ett gapskratt när jag likt en knubbsäl krälar mig ombord igen!

Vi hinner med några forsar till, men när vi kommer till den sista och kanske tuffaste är det dags igen. Båt och människor flyger åt alla möjliga håll, men denna gången lyckas jag hålla mig i närheten och ta mig ovanför ytan lite snabbare, och kan ta mig tillbaka till båten på egen hand.

Nile River Explorer arrangerar en riktigt bra och rolig tur. Vi bjuds på ananas och kex efter ungefär halva tiden, och när vi kommer fram har dom laddat upp med kycklingwraps och iskall öl!

Kvällens aktivitet är sunset cruising med dricka och tilltugg på Nilen. Vi hinner nätt och jämt tillbaka innan vi ger oss av igen. Riktigt mysig tur som även inkluderade nakenbad av några från bussen. Jag ansåg att jag badat vad jag skulle i Nilen och håller mig torr på båten.

Alkoholen flödar, och när vi är tillbaka vill folk gå vidare ut på byn. Där hittar vi en bar med stampat jordgolv som fullkomligt tas över av oss svenskar. Jag blir erbjuden att ”göra en dotter” av en kvinna som bor i byn. Jag avböjer ödmjukast och kvinnan ser uppriktigt ledsen ut.

Som de mogna människor vi trotts allt är, lämnar vi baren och går de cirka 50 meterna hem och sover!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *