Hallandsleden Stättared – Dranstugan, 17 km

Med bara 4 etapper kvar på Hallandsleden tänkte jag beta av ytterligare några nu när jag har semester. Det blev inget fjällen i år, men vad gör väl det när man har så nära till, nåja åtminstone nästan, lika fin natur?

Jag får skjuts av mamma till dagens startpunkt, på en liten skogsväg mitt ute i i ingenstans. Det var här jag och Frida avslutade när vi vandrade från norr för några år sedan. Någon km bort härifrån ligger Stättareds 4H-gård, som kanske vore lättare att utgå från.

Inte alls långt ifrån där jag blir avsläppt, efter att ha gått in på en liten stig rakt ut i skogen kommer jag fram till vindskyddet vid Stättared. Denna gång passerar jag snabbt och går på höjden längst med Stora Hornsjön första biten. Här är utsikten milsvid och fantastiskt vacker. Jag möter en tysk barnfamilj och ett yngre par ganska direkt, sedan skall det visa sig att jag inte möter någon mer under etappen.

Stigen viker av från sjön, in i Varbergs kommun och fortsätter på skogsvägar som går upp och ner så benen får jobba ordentligt. Till en början är leden väl utmärkt, men ju längre jag kommer desto sämre blir det, och jag rekommenderar verkligen att man har en karta med sig. Vilket jag naturligtvis har. Ett bra exempel är när man börjar närma sig Järlöv och ska passera järnvägen och direkt efter gå rakt genom en betongfabrik. Skylten talar om att man skall gå över spåret, men sedan tar det stopp. Men uppenbarligen, efter att ha yrat runt (tur att det var stängt och folktomt) går jag rakt igenom fabriken, orienterar mig med hjälp av kartan och via rondellen på andra sidan är jag strax på spåret igen.

Nu väntar några långa och tunga uppförsbackar samtidigt som ett fint men ihållande sommarregn ger sig till känna. På med regnkläder och väskskydd, flåsa på och inte så långt senare kommer jag fram till vindskyddet vid Dranstugan.

Vindskyddet ligger nästan vägg i vägg med Dranstugan, och öppningen pekar rakt mot den lilla skogsvägen ett fåtal meter bort, så väljer man att övernatta här ligger man inte direkt undangömd. Men här finns ändock många fördelar; Ett helt ok utedass, möjlighet att fylla på vatten och en parkering i direkt anslutning till sovplatsen. Och vi pratar alltså skogsväg, så det lär ju inte vara någon rusningstrafik direkt, även om åtminstone två bilar körde förbi under den tid jag var där och lagade till min mat och uträttade behov.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *