Hallandsleden: Mästocka – Västralt, 19 km

 • Hallandsleden!
 • En vandrande man
 • Stora bocken bruse. Typ.
 • wpid-dsc_0074.jpg
 • Märklig konst.
 • Lunchställe
 • Något hemskt har hänt här?
 • Får får får...
 • Historia i Knäred
 • Traditionsenlig grillning

Långhelg och fint väder, och dags att fortsätta utforska Hallandsleden. Vi börjar vid kyrkan i Mästocka, men väljer denna gången att vandra söderut med slutmålet Västralt som ligger strax utanför metropolen Knäred. Folk med historiskt intresse tänker väl genast på ”Fred” och ”1613”, eller hur?

Stora bocken bruse. Typ.

Stora bocken bruse. Typ.

Dagens sträcka kommer enligt uppgift att vara 19 km, under förutsättning att vi för en gångs skull hittar rätt… Föga förvånande börjar vi gå åt motsatt hål, självklart, men efter några hundra meter inser vi misstaget och vänder om. Efter det inträffar inga fler missöden. Denna etappen är till skillnad från föregående sträcka mycket väl utmärkt, och enda risken att gå fel är när vi babblar på så mycket i våra djupa diskussioner att vi håller på att missa de orangea pilarna som visar vägen längst med leden.

Vi lämnar Mästocka strax före lunch, och vandrar genom fantastisk natur. Sträckan är stundtals något backig, och på flera ställen går man på spångar. För den sakens skull inte sagt att det är svårvandrat, absolut inte. Jag och Jens är båda överens om att det känns betydligt betydligt enklare denna gången, men kanske är anledningen så enkel att vi helt enkelt är mer vältränade 🙂

Lunchställe

Lunchställe

Första halvan går vi iväg med en rasande fart, och just som vi börjar leta efter ett lämpligt ställe att laga vår lunch på står det plötsligt och mitt på leden ett litet bord och två stolar. Lite märkligt kan tyckas, men perfekt ställe att vila benen. Av med en av svett genomblöt t-shirt och på med en tjocktröja. Måltiden består av frystorkad pasta carbonara. Riktigt gott, men i det läget, där och då, hade nog vad som helst smakat (utom möjligtvis försvarets guldburk med lapskojs).

Historia i Knäred

Historia i Knäred

Turen fortsätter på smala stigar och utmed landsvägar, och betydligt tidigare än beräknat är vi framme i Knäred. För att återkoppla till inledningens historie-ältande är byn som sagt känd för sitt krigiska förflutna. Vi går förbi Karl XI brun där vi läser om Prosten Torson och hans försök att förråda den svenska konungen år 1676. Givetvis måste denna ur-berömda plats dokumenteras.

Några hundra meter utanför Knäred kommer vi till slut tillbaka där vi parkerat en av våra bilar. Vi beslutar oss för att köra iväg för att hitta någon bra tältplats, och i samma sekund som vi sätter oss i bilen börjar det regna. Trötta och hungriga börjar vi diskutera på fullaste allvar om vi istället ska åka hem och sova. Himlen är nära på kolsvart.

Vi åker runt en kort stund, det verkar inte alls bli något oväder och strax tittar solen fram. I brist på bättre platser kör vi och hämtar Jens bil i Mästocka och beger oss till Gårdshult och exakt samma punkt där vi tältade sist. När vi kommer fram gäller sedvanliga arbetsuppgifter, det vill säga att Jens ansvarar för lägerelden och jag bygger vårt boende. Till och med grillpinnen finns kvar sedan förra gången, till vissas stora lycka!

Traditionsenlig grillning

Traditionsenlig grillning

All tänkbar ved till brasan är genomblöt, och vi får kämpa för att få till en glöd tillräcklig för att kunna grilla korven. Som tur är är vädret så pass bra att vi inte behöver den som extra värme.

Strax efter klockan 21 sover två utslagna vandrare.

 

Du gillar kanske också...

1 svar

 1. 6 januari, 2016

  […] Västralt – Mästocka, 19 km […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *