Montevideo: Kannibalism, grillos och vm-arena

Idag har jag absolut ingen brådska någonstans utan unnar mig sovmorgon och frukost utan stress.

Jag tar en promenad ner till gamla staden, och där finns ett museum som hedrar minnet av de omkomna i flygolyckan i Anderna som slutar med att de överlevande tvingas äta av de omkomna. Ni har säkert sätt filmen ”Alive”, om inte så gör det genast. För övrigt är det ju en jäkla bra idé att gå på just detta museet två dagar innan jag ska flyga just den sträckan, Montevideo-Santiago de Chile. Eller rättare sagt den tänkta sträckan, i verkligheten gjorde vädret att dom tog en annan väg.

Grundaren visar sig vara en dansk herre som möter upp i entrén och hälsar glatt på sin bästa svenska. Lite senare när jag går runt och tittar kommer han fram och guidar. Otroligt spännande, kanske lite extra för att jag både läst boken och sett filmen.

Museet är mycket bra och helt klart värt ett besök.

Jag fortsätter min promenad, möter en sambagrupp, går ner mot strandpromenaden och tillbaka in i gränderna för att äta lunch. Vädret är behagligt, runt 25 grader och en lätt lite svalkande bris. Ett tips som jag har fått är att man ”måste” besöka matmarknaden Mercado del Puerta, känt för sitt grillade kött, och det passar bra för det ligger precis i närheten.

Grilloset ligger som en dimma när jag sätter mig ner och beställer in gott kött. Maten i Uruguay är mycket bra, men priserna är också därefter och det är överlägset dyraste av de länder jag hittills besökt i Sydamerika. Till och med något dyrare än hemma.

Ett annan ”måste” i Montevideo är att besöka fotbollsarenan som byggdes lagom till det första världsmästerskapet som hölls just här 1930. Egentligen börjar jag tröttna lite på fotbollsmuseum, men detta är ändå ett okej tidsfördriv. Arenan är mäktig. När jag tar en promenad i området runt arenan springer jag in i en sambagrupp med ungdomar som tydligen håller på att träna. Plötsligt fick dom svensk publik.

Tillbaka på hotellet tar jag en välförtjänt vila, frågar receptionen om tips på trevlig restaurang och sitter snart på ett nytt ställe. Jag tänker bara äta något enkelt, plånboken blöder i detta land, främst pga maten, men det slutar med att jag beställer in en ”turistmeny”, tre rätter. Så lättlurad är alltså jag.

När jag går genom stan på väg tillbaka till hotellet möts jag av spontan dans med mestadels äldre damer och herrar på ett av torgen. Inget konstigt en vanlig lördagskväll här.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *