Guatemala City: Livsfarlig stad, filosofiska tankar och grillbricka

Lyckan hos Sebastian när jag med tydliga gester leder oss till ett Subway för frukost vet knappt sina gränser. Äntligen lite riktigt bröd och något man blir mätt av hette det.

Innan klockan är 10 är vi tillbaka och checkar ut från vårt hostel, tackar för oss och åker mot Guatemala City. Taxin släpper av oss på en gata utan något som ser ut som ett hotell. Vi ringer på en dör, en lucka öppnas och en liten glad dam tittar ut innan hon släpper in oss.

Det är ganska uppenbart att vi är i en stad där säkerheten är bristfällig och alla är försiktiga. Det är också anledningen till att vi åkte direkt till Antigua när vi landade i förrgår.

Nu vill vi upptäcka staden, så vi åker in till stadskärnan och blir avsläppta vid ett stort torg. Det ser klungor med tungt beväpnade poliser överallt. Vi tar en liten promenad men förstår snabbt att vi inte ska sväva iväg för långt bort. Det finns en takbar där det är dags för dagens första ölpaus där vi träffar ett gäng kostym klädda herrar som glatt pekar och talar om vart vi bör gå och framförallt vart vi absolut inte bör gå. Vi konstaterar att det bara är runt torget som det inte är direkt livsfarligt att vistas.

Några öl senare börjar magen kurra, och i hörnet finns ett Mc Donalds som ligger inom godkänt säkerhetsavstånd. Mätta och nöjda går vi till en gigantisk inomhusmarknad som vi i efterhand läser oss till är direkt olämpliga att besöka pga all möjlig risk, vi märker absolut ingenting av det. Som vanligt på liknande marknader som jag besökt under ,in resa så ser alla ut att sälja samma saker; Tyger, souvenirer, t-shirts, frukt. Obegripligt hur det kan vara lönsamt. Vi leker med tanken att om man inte fyller på med nya varor, hur länge skulle det dröja innan allt är slutsålt? 1 år? 5 år?

Nöjda åker vi tillbaka till hotellet, återhämtar oss en stund och gör oss redo för kvällens middag. Det är inget snack om att vi ska åka taxi och undvika att gå ute överhuvudtaget efter mörkrets ingång. Vi bor nära flygplatsen några kilometer från stadskärnan precis vid en något större väg.

Vi googlar oss fram till en restaurang som Tripadvisor rankar som nummer 2 i hela Guatemala City, så vi ber för att det inte ska vara astronomiska priser, men de är ganska okej. Det blir en otroligt god grillbricka innan vi åker tillbaka innan klockan är allt för sent.

Information från UD inför resan

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *