Lukla Airport- Världens farligaste flygplats

Lukla Airport

Lukla Airport

Själva vandringen mot Base Camp kommer att börja i Lukla, en liten by som ligger på 2860 meters höjd. För att ta sig dit så finns det två alternativ; flera dagars vandring eller med ett litet propellerplan.

Lukla Airport, eller Tenzing-Hillary Airport som den egentligen heter (döpt efter första människorna på Everest topp, sir Edmund Hillary och hans bärare Tenzing Norgay), brukar räknas som en av världens farligaste flygplatser. Landningsbanan är endast 480 meter lång (på en normalflygplats är den minst 1800 meter), sedan väntar en bergvägg i ena änden och ett stup på sisådär 800 meter i andra änden. Känns tryggt.

Man flyger dit i små flygplan med plats för 18 resenärer och 2 piloter. Resan tar 35-40 minuter. Enligt uppgift finns varken kontrolltorn, radar eller navigation, så piloterna måste helt och hållet gå efter egen sikt.

Men kära mor, du kan vara lugn. Det har bara hänt 10 incidenter de senaste 40 åren (eller ja, 10 krascher som slutat illa), och med tanke på antalet starter och landningar borde det vara farligare att vistas utomhus hemma i stan. Typ.

Som tur är jag inte det minsta flygrädd, jag tänker att så länge det inte är någon kamikazepilot som flyger så ska det nog gå bra.

Ryktet säger att platsen med bäst utsikt på ditresan är till vänster direkt bakom piloten, och således till höger när man flyger tillbaka till Kathmandu.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Its very useful article. Thank you for sharing here.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *