Hemresedagen

 • Utsikt från vårt hotell, Kathmandu Eco Hotel.
 • Promenad genom stan i Kathmandu.
 • Fruktfärsäljare i Kathmandu.
 • Utsikt från vårt hotell, Kathmandu Eco Hotel.
 • Glada och trötta resenärer strax före avgång.
 • Lasse håller show på flygplatsen.
 • Incheckningen på Tribhuvan International Airport, Kathmandu.
 • En skomakare lagar väska. Foto: Conny Andersson
 • Kathmandu. Foto: Conny Andersson
 • Fruktförsäljning! Foto: Jonas Holmgren
Utsikt från vårt hotell, Kathmandu Eco Hotel.

Utsikt från vårt hotell, Kathmandu Eco Hotel.

Så var sista dagen på detta äventyret kommen. Planet lyfter klockan 21:15 ikväll, och vi blir hämtade för färd dit strax före klockan 18. En del tid att döda innan dess med andra ord.

Efter frukosten på hotellet där vi dagen till ära skojar till det med att äta något så exotiskt som Nutella (tack Linda!), packar vi in våra väskor i ett rum och sedan hänger jag med ett gäng som ska gå på jakt efter duffel bags.

En skomakare lagar väska. Foto: Conny Andersson

En skomakare lagar väska. Foto: Conny Andersson

Lite av nöjet i Kathmandus oändliga utbud av friluftsbutiker är att pruta. Nu är det flera som ska handla och vi har dessutom blivit tipsade om en butik, så auktionen är snart igång. Sällan har den glada butiksägaren troligtvis sålt så mycket på en gång.

Vi vandrar vidare, egentligen ganska mållöst på stadens gator, nu på jakt efter en skomakare (!) som ska få äran att laga en ryggsäck. Dock verkar det lite svårt att hitta någon lämplig. Det börjar bli dags för lunch, men innan vi ger oss tillbaka till ”Åsas restaurang” för typ fjärde gången smiter vi upp till kontoret hos de som anordnade gårdagens lilla äventyr med forsränningen för att tacka och säga adjö. Här blir vi bjudna på fantastiskt gott the av den mycket pratglada guiden. Supergott och vi får med oss varsitt paket hem!

Recept Nepalesiskt the

 • En kopp vatten
 • En kopp mjölk
 • 2 tsk the-pulver (eller vad det nu är)
 • 2 tsk socker

Blanda vatten och mjölk. Häll i the-pulver och koka upp i ungefär 5 minuter. Häll i sockret och rör om så det löses upp. Håll koll på färgen- ju mörkare desto starkare. Häll eventuellt i lite svartpeppar för smakens skull.
Servera i stålkoppar för att uppleva den äkta smaken av Nepal!
Recept: Ganesh Sharma (Guide, Kathmandu)

Fruktförsäljning! Foto: Jonas Holmgren

Fruktförsäljning! Foto: Jonas Holmgren

Efter den något sena lunchen delar vi upp oss och beger oss i sakta mak tillbaka mot hotellet. Lite sista shoppande sedan är vi strax där.

Sista timmarna innan vi blir hämtade är egentligen ren transportsträcka.

Som jag har skrivit tidigare är flygplatsen i Kathmandu ett spektakel i sig. Vi blir dumpade utanför avgångshallen, och det känns som om det är lika mycket folk utanför som där inne. Märkligt nog kan detta ha varit den smidigaste incheckningen jag har varit med om på någon flygplats någonsin, trotts att några ur gruppen försvann spårlöst i kaoset innan vi kom fram till disken. Där är det ingen kö alls.

Lasse håller show på flygplatsen.

Lasse håller show på flygplatsen.

Svenskarna marscherar vidare, och efter ett stämplingsmarathon i både pass och på boardingkort passerar vi säkerhetskontrollen som håller en ganska ok standard. Det där med att ta med sig vätska in är inte så noga, men man kollar åtminstone på skärmen när väskan går igenom röntgenmaskinen, och piper det i metalldetektorn blir man visiterad (om än inte särskilt noga).

Några av oss råkar ha lite för mycket rupier kvar, och det enda stället att bränna dessa är i en mycket liten godiskiosk med vansinniga överpriser, till deras stora glädje. Man får ju inte ta ut deras valuta från landet, vilket gör det omöjligt att växla tillbaka hemma. Jag köper bland annat en 100g chokladkaka för motsvarande 70 svenska kronor.

Snart är vi i luften, och en fantastisk saga är slut för denna gången!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *