Kolhydratschock, Silkesmarknaden, grodor och en rejäl taxiblåsning

Dagen började med att jag nu bestämt mig för att äntligen hittat den där jäkla posten, hur svårt kan det egentligen vara? Promenaden går via himmelska fridens torg, men tyvärr är det stängt så Mau får helt enkelt vänta på mitt besök.

När jag irrat runt planlöst på gatorna söder om torget går jag förbi ett bageri, backar tillbaka och smiter in. Dagens frukost kommer således bestå av en torr paj med korv, något som liknar kanelbullar men är något annat, en stor muffins och kinesisk version av munk. Inte så många kolhydrater där inte!

Ganska så snart ger jag upp min postjakt,det verkar ju som fördömt det där. Får väl skicka bilder på muren från Indien annars. Jag hoppar på närmaste tunnelbana och åker till Silkesmarknaden istället. Nu ska här shoppas!

Idag är dagen före nyårsafton,och marknaden stänger redan klockan 16 och går sedan på hela 5 dagars ledighet. Ganska unikt för att vara Kina. Jag glider sakta runt och dras med jämna mellanrum in i de små butikerna av envisa försäljare. Alla har ”specialpris bara för mig”. Oj. Unikt. Tack snälla kompis!

Första priset dom erbjuder för sina fantastiska prylar i bästa kvalitet (dvs kinesiska skitkopior) är alltid rent ocker, och prutningen börjar med att jag erbjuder runt en tiondel av det. Sedan börjar prutningen, jag tackar, går ut och blir indragen igen.

Man ska aldrig ha dåligt samvete för sin prutning, dom kommer aldrig aldrig aldrig sälja något med förlust även om man kan få det intrycket ibland. Och dom är och kommer aldrig var din kompis.

Det där med storlekarna är också intressant. Kinesiska storlekar är mycket mindre än europeiska så gå upp minst 2 storlekar. Jag gjorde tyvärr misstaget att köpa lite för stora skjortor vilket stör mig lite, men tyvärr finns ingen möjlighet att prova där.

En snabb tur tillbaka till hotellet och sedan hoppat jag in i en taxi för att komma till den där berömda te-gatan. Efter stora bekymmer lyckades jag få kvinnan i receptionen p hotellet att skriva adressen på kinesiska, sedan är det bara till att hoppas på det bästa.

Plötsligt stannar han, taxametern visar prick 50 yuan varpå jag snällt ger honom jämna pengar. Då får jag tillbaka pengarna samtidigt som han säger något väldigt upprört på kinesiska och viftar ivrigt. Jag fattar ingenting, ger honom en 100-lapp istället, han tittar på den och ger tillbaka och påstår att den är falsk. Samma procedur igen med obegripligt kinesiska.

Jag ger honom en annan peng. Och en tredje. Till slut ger jag honom småpengar och då är det okej. Mycket märkligt.

Tyvärr visade det sig att alla te-ställena är stängda pga det där nyåret, men jag hittar en jättestormarknad som får Gekås att likna vid en närbutik. Här finns all mat man kan tänka sig, både levande och död faktiskt.

Ute på gatan börjar jag jaga taxi igen, och en äldre herre kör mig utan minsta bekymmer tillbaka till hotellet för halva priset mot vad betalade för motsvarande tur alldeles nyss.

Nu är jag vrålhungrig så jakten på restaurang kommer bli kort och inte lika noga utvalt. Döm om min förvåning när jag blir mer eller mindre inkastad på ett litet halsunkigt ställe, där sitter det trevliga engelska paret som jag träffade på den guidade turen igår! Otroligt! Det visar sig att deras hotell ligger på andra sidan gatan.

Tuff som jag är beställer jag in grodor, ”Bull frog” med sjukt stark chili. Smakar för övrigt precis som kyckling. Gott men mycket ben att pilla med.

När det är dags att betala upptäcker jag taxiblåsningen, vad han i den första taxin tidigare faktiskt sysslat med. En tysk man som bor i Peking som också är på restaurangen berättar hur det går till (exakt så som jag gjorde med andra ord):

”Dom är mycket professionella. Dom tar din äkta peng, tittar på den, säger att den är falsk och utan att du märker det byter dom ut den mot en falsk som dom ger tillbaka”. Fan. 3 hundralappar alltså (runt 450 kr). Jag blir inte så arg för pengarna, snarare grejen att bli lurad. Fram till denna sekunden har jag levt på moln och älskat staden och folket, plötsligt lyckas en man rassera detta. Synd. Men kommer helt klart vara mer på min vakt och känner riktigt dum. Men enligt tysken är det mycket vanligt med falska pengar. Till och med i uttagsautomater förekommer det.

Vi har i alla fall så trevligt att engelsmännen bjuder med mig att fira nyår med dom i morgon på himmelska fridens torg!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *