Skåneleden SL1 etapp 19: Hålehall-Örlid

Biologisk expedition!

Biologisk expedition!

Några veckor efter senaste äventyret på Skåneleden var det dags igen. Vädret har varit fint hela veckan, och prognosen för lördagskvällen säger ösregn. Märkligt att det där aldrig slår fel.

Tyvärr tvingades Peter ställa in sin medverkan, då han ligger hemma med 40 graders feber. Däremot har vi en ny förmåga med oss, den vita Kenyanen från Halmstad; Jocke. Lite på skämt sa jag och Jens till varandra att ”han kommer garanterat med packning i en plastkasse”. Om vi hade rätt? Självklart (visst visst, det fanns en väska också).

Målet för denna turen var att gå mellan Hålehall och Örlid på Hallandsåsens södra sida. Vi packade in oss i Audin och Jens tog befälet. För en gångs skull hade vi (Läs: Jens) koll på vart vi skulle INNAN vi lämnade stan.

När vi svängt av motorvägen och styrt in på småvägarna hittar vi ganska snart startpunkten för etappen, tydligt utmärkt. Bara ett litet problem, det fanns inget bra ställe att parkera bilen. Vi bestämmer oss för att köra en liten bit till, första kilometerna går ändå på landsväg förbi bebott område. Leden svänger av in på en betydligt mycket mindre skogsväg, och några hundra meter senare kommer vi fram till en vägbom där vi parkerar och turen kan börja på allvar.

Vädret är otroligt nog på vår sida, och vi drar iväg med en rasande fart. Fantastiskt höstvacker bokskog blandas med planterad granskog. Efter en timme tröttnar pojkarna och vi viker av från stigen, rakt in i bokskogen och hittar perfekta tältplatsen. ”Det här kommer bli magiskt vackert i gryningen när solen sveper in mellan träden”.

Lägret byggs upp och de som inte sysslar med det samlar ved till brasan. Då upptäcker vi att det kommer en bil, bara ett femtiotal meter bort. Då visar det sig att där går en väg, vilket vi helt missat. Vi utgår från att den inte kommer vara speciellt vältrafikerad och struntar i det. En nyfiken bilist och en supersnabb cyklist är de enda som förvånas över vår närvaro.

Innan mörkret faller på får vi ordentlig fart på brasan och blir sittandes där resten av kvällen. Många världsproblem ska såklart lösas.

Väl i säng har jag äran att dela tält med en stenkross. Detta går förvånansvärt bra, rutinerad som man är stoppas öronpluggar i innan John Blund gör sitt jobb. Jocke klär om till flera lager kläder och jag tar av så att jag bara har kallingar och t-shirt i min sovsäck. Detta ska ganska snart visa sig vara på tok för varmt, varefter jag öppnar sovsäcken och har som täcke istället.

För att återgå till väderfrågan. Vi klarar oss med ett fantastiskt fint väder hela kvällen, och vad det låter som så regnar det på ganska ordentligt natten igenom, åtminstone att bedöma på smattrandet  mot tältduken. Morgonen är disig, men som tur är så är det uppehåll.

Vi kontrollerar att vårt tältgranne har överlevt natten, han har tydligen varit vaken länge när vi kryper ut.

En promenad tillbaka till bilen och en fantastisk helg är över!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *