Kotor – Dubrovnik: Världsarv, cevapcici och fotograferande svenskar

Jag känner mig fruktansvärt dum när jag står och tittar på när taklaget packar ihop, men barnmorskans order var ju tydliga. Tittar man noga kan man nog inbilla sig att det ser lite bättre ut idag, så behandlingen verkar hjälpa.

Idag åker vi vidare mot Dubrovnik i Kroatien, men först blir det några timmar i Kotor på vägen. Vi blir avsläppta i gamla staden, och hör och häpna, det är gassande solsken även idag. Gamla staden finns med på Unescos världsarvslista och är verkligen vackert. Numera är vi rutinerade ”Gamla staden-besökare”, så efter en ganska så kort stund är det dags för dagens första uteservering. Någon fyller på med öl, några beställer dagens första glass.

Kotor verkar uppenbarligen populär för kryssningsturister, och det står flera stora fartig precis utanför murarna. Vi hör alla möjliga språk pratas.

Något som vi noterar är fokuseringen på katter i alla butiker, och det finns dessutom ett kattmuseum (som vi dock inte orkade med). Snart får vi reda på att katten är ett slags ”skyddsdjur”, eftersom det fångade råttor och därmed hjälpte till och förhindrade spridning av pesten när det begav sig.

Vi stannar bara några timmar innan det är dags att åka vidare mot Kroatien, men först lunch med klassisk cevapcici.

Längst med vägen till Dubrovnik gör vi ett foto- och kisstopp med magisk utsikt. Det mest spännande här är ändå att fotografera upphetsade svenskar som klättrar upp på taket på bussen.

Framme i Dubrovnik hamnar vi på en camping lite utanför staden, och några hundra meter ner mot byn finns kvällens restaurang. Det är ungefär så mycket vi orkar efter flera timmar i en stekhet buss.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *