Kyckling med currysås

Jag brukar sällan skryta om min kok-konst, men jäklar vad detta blir gott. Sötman från bananen, syran från ingefäran och lite lite hetta från chilin gör att såsen blir magisk. Frukten gör att såsen blir precis lagom tjock utan att behöva redas. Dessutom är den perfekt att frysa in till matlådor (därav stora mängderna i receptet)!

Ingredienser

ca 12 portioner.

  • 2 kg kyckling
  • 2 st stora gul lök
  • 4-6 st vitlöksklyftor
  • 1 st röd chili
  • 1 st ”rejäl” bit ingefära
  • 2 st citrongräs
  • 2 st äpple
  • 2 st bananer
  • 1 burk kokosmjölk
  • 5 dl grädde (jag använder Matextra 4%)
  • Curry
  • Kycklingbuljong
  • Umamibuljong
  • Olja
  • Smör
  • Salt
  • Peppar
  • Ris (jag använder basmati) till servering

Gör så här

  1. Skär kycklingen i lagom stora munsbitar.
  2. Grovhacka alla grönsaker. De ska mixas senare så man behöver inte vara ”för” noggrann.
  3. Stek kycklingen i lite olja och smör. Salta och peppra.
  4. Lägg åt sidan i en större gryta.
  5. Stek löken några minuter i olja tills den börjar mjukna.
  6. Häll i resten av grönsakerna och låt steka några minuter på medelhög värme.
  7. Krydda med curry och rör om. Häll på båda buljongerna, kokosmjölken och grädden.
  8. Låt puttra några minuter. Smaka av, men tänk på att såsen får en annan struktur när du mixat allt.
  9. Häll i såsen i mixern och kör den slät.
  10. Häll såsen över kycklingen och låt puttra på svag värme tills riset är klart. Smaka av.
  11. Servera med ris!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *