Checklista inför långresa

Jag kommer vara borta i nästan 3 månader. 87 dagar för att vara exakt. Då krävs det naturligtvis lite mer planering än om man bara reser bort en vecka eller så. Både på hemmaplan och ute i världen. Här hade jag tänkt lista allt jag kommer på som måste förberedas, och då tänker jag inte direkt på faktiskt packlista utan allt annat.

  • Reseförsäkring. De flesta försäkringarna gäller bara mellan 45-60 dagar utomlands, så detta blir ett måste att kolla upp och lägga som post i budgeten.
  • Räkningar. Jag kommer vara borta över två månadsskiften (tre om man ska vara noga, men det första hinner jag fixa allt hemifrån). För att det ska bli så smidigt som möjligt behöver jag se till att få e-fakturor eller, ännu bättre, autogiro. Jag kommer be någon anhörig kolla posten och be dom öppna allt som ser spännande ut (och hoppas att jag inte får allt för många kärleksbrev under tiden).
  • Mobilt BankID. Vad händer om jag blir av med min telefon och därmed mitt BankID? Hos Swedbank behöver man skaffa sig en 5-siffrig kod genom att gå till denna länken så att man kan identifiera sig när man ringer dom. Givetvis måste detta göras innan man tappar bort sitt befintliga BankID.
  • Hus- och postvakt. Som tur är kommer jag ha folk som bor hos mig under tiden jag är borta, så tjuvar och banditer göre sig icke något besvär. Jag har dessutom ett larm som väcker döda (och döva) på mils avstånd. Därmed är det check även på postvakt. Jag har gett ok till att öppna allt som det inte är hjärtan på och som luktar gott.
  • Lokala SIM-kort. Jag har inte helt bestämt mig hur jag ska göra i Sydamerika, men vad jag kan googla mig till så verkar det ganska enkelt att få tag på ett regionalt kort som fungerar i större delen av kontinenten. Länk här och Länk här
  • Kreditkort. Jag brukar se till så att jag har både ett Mastercard och ett Visa. Helt klart på olika ställen i packningen, och aldrig båda på mig samtidigt om man skulle bli rånad eller helt enkelt råka tappa bort det. Och just det jag, har jag koden till båda?
  • Medicin. Jag antar att man behöver någon form av intyg från läkaren för receptbelagd medicin. Bäst att kolla upp, hade varit halvtråkigt att fastna i tullen i Quito.
  • Kopior på passet. Både utskrivet och liggandes i något moln om olyckan skulle vara framme. Jag brukar för övrigt skriva ut alla viktiga papper så som biljetter eller hotellreservationer. Även fast det är 2023. Tänka sig.
  • Vaccination. Jag är nog vaccinerad mot det mesta, men malariamedicin är väl alltid bra, särskilt om man ska ut i Amazonas. Hepatit A och B har jag tagit tidigare.

Viktiga länkar

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *