Hallandsleden: Gyltige – Gårdshult, 12 km

 • Mycket vacker och skyddad natur
 • Här föll dansken!
 • En man på skogspromenad
 • Danska fallen
 • Dagens historielektion!
 • Gamla stationshuset i Simlångsdalen
 • Etappen innehöll lååååånga racksträckor
 • En galopperande vandrare
 • Detaljerad karta
 • Gyltige - Gårdshult med höjdskillnader
Gyltige - Gårdshult med höjdskillnader

Gyltige – Gårdshult med höjdskillnader

Vaknar upp till en helt magisk morgon med strålande solsken, nästintill vindstilla och en temperatur på några plusgrader. Perfekt dag att ge sig ut på tur med andra ord.

Efter att ha mött upp Jens styr vi bilarna mot målpunkten Gårdshult. Denna underbara metropol där vi nu råkat vara ganska många gånger (läs här, här, här och här). Helt enkelt för att stället ligger perfekt till, relativt nära men ändå väldigt avskiljt från mänskligheten.

Vi kör upp mot Gyltige där dagens etapp startar, och denna gången börjar vi inte vid Simlångsgården utan parkerar på andra sidan om Gyltigesjön i närheten av en busshållplats. Med andra ord är det en startpunkt som man ovanligt nog när det gäller Hallandsleden kan ta sig till genom att åka kollektivt. I och för sig inte speciellt regelbundet, det går en buss om dagen (ja alltså skoldagar) mot hållplats ”Mörkaveka” med avgång från Halmstad klockan 16:14. Men ändock. Sen blir du visserligen ändå tvungen att lifta hem från Gårdshult, men det är ju ett senare problem.

Etappen innehöll lååååånga racksträckor

Etappen innehöll lååååånga racksträckor

Dagens sträcka är ingen som kommer att hamna under historiebokens wow-upplevelser. Första 8 km följer man gamla järnvägen Bolmenbanan, så här är det plan mark och i princip raksträcka på mycket lättvandrad mark och upplevelsen är väl mer att detta är en ganska tråkig transportsträcka som dessutom följer bilvägen. Detta gör att vi betar av km betydligt snabbare än planerat.

Planen för dagen var från början att äta lunch efter halva sträckan, grilla korv när vi kommer fram och sedan övernatta, men dessvärre blir det inget med sistnämnda denna gången. Faktum är att det inte blir något av förstnämnda heller eftersom vi gissar att sista halvan också borde gå ganska snabbt, och vi röstar för att grillning är betydligt godare än frystorkad mat. Jens påpekar tydligt att hungern börjar göra sig påmind och sätter av i full galopp mot vårt slutmål.

Här föll dansken!

Här föll dansken!

Efter ca 8 km svänger leden av och äntligen hamnar vi på små skogsstigar i vacker bokskog. Detta innebär så klart att det blir lite tuffare vandring, samtidigt som vi börjar beta av mark uppåt, uppåt och uppåt. Inne i skogen är det dessutom ganska gott om snö och på sina ställen ganska halt så det gäller att se upp vart man sätter fötterna. Vi sladdar förbi fantastiska Danska fall, tar en kort drickapaus, någon (inte jag) börjar få upp farten rejält och någon km senare är vi framme i Gårdshult.

Bilen tar oss några hundra meter till samma ställe där vi brukar hänga, och det dröjer inte länge innan brasan sprakar. Ett snabbt ombyte till torra kläder och snart äter jag detta årets förmodligen godaste grillade korv. Världsproblem som behöver lösas löses, och ganska snart rullar Audin hem igen. Ännu en sträcka på Hallandsleden kan prickas av!

Du gillar kanske också...

2 svar

 1. 28 februari, 2016

  […] Gårdshult – Gyltige, 12 km […]

 2. 30 maj, 2016

  […] gå runt Simlången, med början på västra sidan. Första halvan följer leden Hallandsleden, en del av sträckan jag och Jens gick tidigare i år fast åt motsatt håll. Just denna delen är i princip en enda […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *