Vasaloppsleden Sälen (Berga by) – Smågan – Mångsbodarna – Tennängsstugan 30 km

Efter en förvånansvärt bra natt på fantastiska Venjans camping några mil utanför Mora, får jag sällskap av hela gänget upp till det klassiska startområdet i Berga By.

Jag kliver över vägen, blir fotad under startskylten, vinkar glatt adjö och älgar iväg. Ledens första 3 km är eventuellt också de jobbigaste, de leder nämligen nästan spikrakt upp till högsta punkten, 528 meter över havet.

Leden börjar med en rejäl rivstart

Förra året när jag var här tillbringade jag första natten i Smågan, ca 10 km bort. Den gången var det motsatta förhållanden, dvs kraftigt ösregn. Lite kul var det att snabbt smita inom raststugan och se vad jag skrivit i gästboken.

Min hälsning från förra året

Skillnaden denna gången är att jag börjat på förmiddagen och tänker gå knappt två mil till Tennängsstugan, så efter min korta paus traskar jag vidare.

Solen steker ordentligt, och på den breda grusvägen är det till stora delar svårt att söka skugga.

När jag når första ordentliga myrmarkerna strax innan Mångsbodarna ser jag till min stora glädje att hjortronen börjar mogna och trycker glupskt i mig allt jag ser.

Fjällets guld 🤤😻🤩

I Mångsbodarna ligger Vasaloppskontroll nummer 2, och det är dags att fylla på vatten. Jag ser en stor skylt om ett café, men till min förfäran har det bara öppen onsdag till söndag, och idag är det ju måndag.

När jag står och ser som mest olycklig ut för detta dyker plötsligt glasstanten upp. Hon ska tydligen in och baka, och jag bönar och ber om att få köpa något svalkande, och givetvis. Veckans godaste glass!

Plötsligt är stridsmoralen på topp igen, och trots att benen och framför allt fötterna börjar bli trötta går vandringen ganska lätt. Snart är jag framme vid nattens stopp, Tennängsstugan!

Download file: DalarnaVasaloppsledenBergaByTennangsstugan.gpx

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *