Vasaloppsleden Axistugan – Oxberg – Hökberg – Eldris – Mora, 34 km

Med risk för att upprepa mig, men vaknar upp till ännu en varm och solig dag. Dock talar prognoserna för att det skall kunna komma lite regn senare på eftermiddagen. Mer om det längre ner i texten.

34 km kvar till Mora, och jag velar lite med mig själv huruvida jag ska gå hela på en gång eller om jag ska slå läger i Eldris med 9 km kvar. Jag tänker på saken medans jag ger mig iväg.

Jag har inte så mycket vatten kvar, men det är ganska nära ner till Oxberg och vasaloppskontrollen där man kan fylla på med vatten. Trodde jag alltså, och slösade därmed kanske lite mer än jag borde. När jag väl kommer fram nås jag av meddelande att det är någon bakterie i vattnet och att det är otjänligt. Det är ju inte riktigt bra.

Eftersom det är på gränsen till olidligt varmt svettas jag och måste lösa problemet. Strax går jag förbi en bäck med porlande vatten, och det i kombination med ett reningspiller får fungera för stunden. Efter någon kilometer går jag förbi en gård där ett äldre par är ute i trädgården, jag stannar till och pratar lite med dom, och vänligt nog får jag nytt fräscht kallt vatten så jag klarar mig. Problemet löst!

Ju längre jag går, dessto mer börjar jag tänka på eftermiddagens enligt uppdaterade prognoserna kommande oväder. Jag bestämmer mig för att gå hela vägen till Mora idag och styr upp detaljer med mamma så att de möter upp vid målet. Nu börjar jag dessutom få upp farten rejält och håller möjligen lite högre tempo än normalt.

Plötsligt är jag i Hökberg och plötsligt springer jag rakt igenom ett öppet café! Vilken lyx- och trots att jag pausat för inte alls längesedan kostar jag på mig en paus till med årets godaste glass (eller okej, åtminstone sedan igår…).

Strax efter min matpaus med ca 15 km kvar, öppnar sig himmelen och ett dundrande åskväder drar in. Monsunskuren gör att jag löper på som om jag aldrig gjort annat. Jag passerar snabbt Eldris, fyller på vatten, äter lite choklad och löper vidare.

Efter exakt 7 timmar, 44 minuter och 49 sekunder dundrar jag in under den världsberömda skylten med två ivriga tanter ivrigt påhejandes och med kameran i högsta hugg. Jag lyfter armarna lite trött och är oerhört nöjd med mina 34 km idag. Nu väntar en välförtjänt (och framför allt välbehövlig) dusch och sedan middag och öl!

Download file: DalarnaVasaloppsledenAxistuganMora.gpx

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *