El puyo: Choklad, halkig regnskog och blöta turister

Natten i vår lilla hydda var mycket bra, och idag fortsätter regnskogsäventyret i Amazonas.

Först tar vi en kort promenad och vår guide visar oss fiskar som föds upp i en damm. Dom är utrotningshotade i området eftersom folket fiskar och äter dom. En liten bit längre fram får vi se små kajmaner, en slags reptil.

Frukosten blir vi bjudna på vid ett ställe där dom tillverkar choklad. Överlägset bästa frukosten hittills (mycket som är bäst just nu, vi maxar verkligen precis hela tiden). Fruktsallad och youghurt, en kaka gjord på yukapalm med smält ost i och nygjord varm choklad.

Vi får en rundvandring bland kakaoträden i trädgården och får smaka på kärnorna direkt från bönan, märkligt nog smakar dom fruktigt.

Bönorna torkas i minst 15 dagar innan dom rostas och malls ner i omgångar tills det bildas en kakaomassa. Ren kakao är väldigt besk men otroligt kul att få smaka.

Sedan är det äntligen dags för den lite längre djungelturen. Vi har fått låna gummistövlar,vilket är tur det. Vi hinner inte gå långt innan himmelen öppnar sig och bjuder på en riktig monsunskur.

Vid en kort paus gör guiden snöre av bladen från en växt och jag får ett vackert halsband.

För att komma fram till vattenfałet som är dagens delmål måste vi först vandra, sedan vada på jättehala stenar i en liten å och slutligen simma sista biten. På vägen tillbaka till stigen från vattenfallet när precis allt är genomblöt, det är svunhalt att gå och regnet vägrar ge sig, så tittar jag och Bosse på varandra och börjar garva. Det är ju precis det vi vill uppleva, riktig regnskog!

Regnet tilltar ännu mer och det är inte lönt att varken byta om eller ta på sig något torrt. Med jämna mellanrum stannar vi och tömmer stövlarna.

Sista biten ner för bergssluttning är regnig och lerig. Det är nästintill omöjligt att gå. Detta är alltså en ”enkel” vandring enligt vad guiderna sa innan vi började. Det gäller att se till vart man sätter händerna, det är gott om taggiga buskar och träd.

När vi tillslut är framme har det precis slutat att regna. Smutsig efter att ha ramlat i leran otaliga gånger, och blötare än en fisk byter vi om till inte torra men möjligtvis lite mindre blöta kläder och gör oss redo för lunch.

Det hinns med en kort siesta i hängmattorna innan vi åker vidare till en liten by där vi välkomnas av urbefolkningen. Det bjuds på show med trummor och dans, några av oss målas i ansiktet och vi får se lite fler djur.

Ett obligatoriskt kaffestopp på vägen och snart är vi tillbaka i Baños för en välförtjänt dusch och torra kläder!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.