Adolfström – Arjeplog – Jörn – Nattåg

 • Bödelns taxa
 • Stugan i Adolfström
 • Silvermuseet i Arjeplog
 • Tågkupén
 • Tågstationen i Jörn
Stugan i Adolfström

Stugan i Adolfström

Länstrafiken i Norrbotten kör endast förbeställda turer till och från Adolfström, och detta på måndagar och fredagar klockan 10. Inte fy skam ändå kan tyckas. Strax före 10 plockas jag upp av en ung man och hans taxibil.

Chauffören pladdrar på som om han har betalt för det, och tydligen har han varit på sitt livs första festival i helgen, Gefle Metall Festival. Budskapet är att ju hårdare musik desto bättre. Under vår timslånga färd hinner han i detalj berätta hur oerhört nöjd han är, att de redan bokat in nästa år och att han hemskt gärna vill till Wacken men att det verkar vara omöjligt att få tag i biljetter. Han nämner ett för mig totalt okänt Black Metal-band som han minsann skulle kunna åka hela vägen till Estland för att se, om nu tillfälle skulle uppkomma. Minsann!

Silvermuseet i Arjeplog

Silvermuseet i Arjeplog

Mycket underhållande, lite som pojken som för första gången får komma ut i världen. Givetvis kör man bil, oavsett om man ska nästgårds till Gävle (endast 70 mil enkel väg från Arjeplog) eller om man ska till Tyskland (vansinnigt mycket längre).

Framme i Arjeplog blir jag avsläppt vid Silvermuseet. Taxametern landar på lite mer än 1600 kr, men jag betalar bara vanlig busstaxa.

Silvermuseet i Arjeplog är väl värt ett besök om man råkar ha vägarna förbi. Så mycket annat finns inte att se i byn. 3 timmar och en halvkass lunch senare sitter jag på bussen mot världsmetropolen Jörn.

Tågstationen i Jörn

Tågstationen i Jörn

När jag stiger av gör jag precis som jag brukar, går in på stationen och tar reda på nästa steg på min resa. Då möter jag två syskon från Schweiz som ser väldigt oroliga och otillfredsställda ut. Jag frågar på min knackiga engelska hur det är fatt och får en lång utläggning. Dom åker på Interrailkort (tågluff) och måste boka plats för att kunna åka med på nattåget. För dom är det fullkomligt obegripligt att det finns en obemannad station utan automater. Självklart ställer jag upp och lånar ut min telefon, pratar med SJ, trollar lite och till slut har de fått sina reservationer.

Nu till nästa bekymmer. Vi har 3 timmar att döda i Jörn, och lite mat vore ju inte så dumt. Vi följs åt och börjar promenera längd med den enda vägen i byn och efter några hundra meter tar jag av från vägen och pratar med några lokalinvånare. Det hela slutar med att en av dom skjutsar oss till byns enda matställe/bensinmack/affär/post/m.m.

Återigen får jag lite av en hjältestatus hos mina nyfunna vänner!

Du gillar kanske också...

2 svar

 1. Lilian skriver:

  Tråkigt syn på både chauffören och Arjeplog. Det är lite nedsättande och kanske arrogant att nämna en persons glädje över en lyckad konsert som ”liten pojkes entusiasm över att komma ut i stora världen”. Gissar att du tyckte dig få bekräftelse på de efterblivna lantisarna, en typiskt stockholmsk syn på omvärlden Folk här uppe är mindre blasérade och mer oförställda, vilket är en lisa för själen och del av charmen. Att chauffören frikostigt bjöd på sig själv var tydligen att ”kasta pärlor för svin”. Att sedan tro att det enda som finns i A-plog är Silvermuseet är ju också konstigt då du bara var där i några få timmar. På somrarna är många A-jaurbor ute på fjällen med renarna, så det är folktommare än vanligt, förutom besökande turister. Dessutom så är det inte en stad med det publika underlag för olika evenemang som finns på större orter, men hade du stannat så kunde du funnit fantastiska fiske- och badsjöar med eldplatser där man kan koka kaffe och grilla souvas, fläsk och korv, det som faller i smaken. Det finns också stigar genom undersköna områden och berg med utsikter. Dessutom en för rullstolar tillgänglig spångad led över ett vackert fiskevatten med iordningställda eldplatser. Man kan också ta sig fram per cykel i omgivningarna. Så tag dig en tur till hit opp och ta av de där glasögonen som bara verkar spegla fördomar, så ska du se att det blir mycket mer givande.

  • Björn Bejegård skriver:

   Hej Lilian- och tack för att du har tagit dig tid att både läsa och skriva.
   Jag är lite rädd för att du missförstår mig. Idag när du skriver är det mer än 6 år sedan jag skrev inlägget, så med viss reservation för att minnet sviker mig.
   Vid tiden för inlägget bodde jag i Halmstad, med andra ord väldigt långt ifrån ”Stockholms syn”. Kanske är det så att du ska ta på dig lite bredare glasögon när du läser och inte tolka allt ordagrant? Mitt syfte var absolut inte att klanka ner på någon eller något, och framför allt inte på chauffören som var hur trevlig som helst. Detta var en yngre kille, och kanske såg jag mig själv i den glädje han förmedlade med sina berättelser?
   Jag förstår mycket väl att det finns väldigt mycket mer att göra i Arjeplog, notera att jag bara är på genomresa utan möjlighet att ta mig någonstans utan gångavstånd. Jag åker mycket gärna dit igen!
   Ha en fortsatt trevlig sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *