Hallandsleden: Sandsjön – Långesjön, 20 km

 • Bottenvåning i ödehuset
 • Kyrkan i Rydöbruk
 • Potentiell badplats
 • Torrt i bäcken
 • Ödehuset
 • Ett stycke livrädd vandrare i spökhuset.
 • Övergivna skor i spökhuset.
 • Karl XI källa. Här drack han minsann!
 • En glad vandrare uppe i ett älgtorn
 • Dagens lunch
 • Muuu?
 • Bockasten. Hitkasstat av e jätte enligt sägnen.
 • En Björn i skogen
 • Tranor på turné
Kyrkan i Rydöbruk

Kyrkan i Rydöbruk

-”Vi åker senast klockan 9 i morgon, så vi kommer hem i tid till fotbollen”. Det är ju tydligen något EM-spektakel som pågår för full, och Padde är tydlig med att alla matcher skall ses. Vi ställer ingen klocka, och för två trötta arbetare innebär det att vi kör hemifrån strax före halv 11, med destination Sandsjön en liten bit utanför Rydöbruk, som i sin tur ligger utanför Torup cirka 4 mil utanför Halmstad.

Så. Nu vet ni vart vi är.

Det är utmärkt vandringsväder, 17-18 grader och lite molnigt när vi parkerar bilen och ger oss iväg. Någon av oss, inte jag, har fått för sig att ”på landet hälsar man minsann på alla”, och vinkar glatt på alla vi passerar. Vi möter inga andra vandrare längst med leden, men vi går förbi en del hus och gårdar.

Övergivna skor i spökhuset.

Övergivna skor i spökhuset.

Dagens sträcka innehåller all möjlig natur under våra knappt 20 km. Vi börjar på grusväg, går in i Rydöbruks samhälle på landsväg, svänger av in på en stig som strax innan vi korsar Nissastigen (RV 26) blir så liten att man mer eller mindre går rakt ut i skogen.

Direkt efter att vi passerat stora vägen kommer vi fram till ett ödehus som självklart måste inspekteras. Vi hetsar upp varandra med diverse spökhistorier, och ja, lite läskigt är det nog allt. Som ledare för dagens expedition tar jag första steget in i huset medans min kamrat står kvar utanför och skakar av rädsla. När det visar sig att jag inte alls blir överfallen av någon (eller något) vågar han sig snart in också. Jag tar en knarrande trappa upp på övervåningen, och fascineras över hur man bara har lämnat allt för sisådär 50-60 år sedan.

Karl XI källa. Här drack han minsann!

Karl XI källa. Här drack han minsann!

En liten stund senare är det dags för den stora sevärdheten; Karl XI källa. År 1676 var självaste konungen här med sina trupper och drack och tvättade sig. Hade det inte varit för den lilla skylten skulle källan vara omöjlig att se, men viker man av några meter från stigen hittar vi den till slut. Vattnet är glasklart och iskallt, och bannemej om man inte känner sig minst 10 år yngre efter att ha smakat…

Kilometerna rullar vidare och naturen är fortsatt varierande, vi går genom hagar och på sommarängar och blir utstirrade av både kor, hästar och tranor. Det börjar bli varmt och vi diskuterar lämpligheten i att bada i närmsta vattendrag, men dessbättre blir det inget med det.

Dagens lunch

Dagens lunch

Efter knappt 12,5 km är det dags för en lunchpaus och 2 nöjda vandrare smaskar frystorkad tacogryta respektive kyckling med pasta. Strax är klockan 15 och dagens första match börjar, vilket innebär att tempot den sista biten höjs ganska rejält, det firar vi med att gå lite fel och en halv km extra promenad.

Strax är vi framme vid bilen, och dagens tur är över.

Sammanfattningsvis skulle jag påstå att detta är en av de vackraste delsträckorna på Hallandsleden hittills. Min vandringskamrat verkar nöjd med turen, trotts att vi blev lite senare och den fantastiska matchen mellan Albanien och Schweiz missades.

Du gillar kanske också...

1 svar

 1. 13 juni, 2016

  […] Sandsjön – Långesjön, 20 km […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *