Havanna – Resa och ankomst

  • Utsikt från hotellet
  • Välkommen till Kuba!

Välkommen till Kuba!

Återigen en tidig morgon, sova kan man tydligen göra när man inte har semester. Idag är det äntligen dags att flyga vidare till Kubas huvudstad Havanna!

Igår fick jag tipset att ladda ner taxi-appen Uber, och skulle på så sätt tjäna mer än 20$ jämfört med vanlig taxa. Man skulle inte heller behöva förbeställa innan, utan den kommer alltid inom några minuter, särskilt så tidigt på morgonen. Trodde vi.

35 minuter. En marginal som vi absolut inte hade i denna arla morgonstund. Nu gäller det att snabbt improvisera. ”Beställ en taxi” gastar jag högljutt medans Daniel lugnt försöker resonera fram något smart i samråd med hotellpersonalen. Det går visserligen tåg, men vi har minst 20 minuters promenad till stationen. Vi (dvs inte jag) bestämmer oss snabbt att vi måste börja gå, och ganska snart hittar vi en taxi som tar oss till flygplatsen.

Väl där flyter allt på perfekt, och vi (mest Daniel faktiskt) skaffar en ny kompis, en äldre väldigt nervös och oerhört orolig dam. Hon är också svensk och på väg till Kuba.

Otroligt nog hamnar hon bredvid Daniel på planet, och trots hans tydliga försök att sova eller inviter att han inte är intresserad av att prata genom att sätta i hörlurarna håller hon låda stora delar av resan. Dom två verkar ha sååååå mycket gemensamt.

När vi ska hämta ut våra väskor blir det spännande. Vi hamnar i en liten hall full med människor och två uthämtningsband. Otaligt antal hemresande kubaner med stora tv-apparater i bagaget och den vackraste poliskår mänskligheten har skådat. Men ingen som helst info om våra väskor eller vart vi kan tänkas hämta upp den. Daniels tantkompis är nu i upplösningstillstånd av nervositet. Plötsligt börjar ett band röra på sig, märkt ”New York”. Efter ett tag dyker dock vårt bagage upp och lugnet infinner sig, om än för stunden.

Utsikt från hotellet

Väl ute i ankomsthallen i Havanna bestämmer tanten (som vi fortfarande inte har något namn på) att vi ska dela taxi in till stan. Vi gissar att hennes hotell ligger i närheten av vårt. Daniel tar befälet och vi hoppar in i en taxi med en äkta Vin Diesel-kopia till chaufför.

Efter hätska diskussioner är vi överens om priset, och ivrigt gestikulerande vart vårt hotell ligger släpps vi av medan taxin kör vidare med den nu om möjligt ännu mer nervösa damen.

Helt fel hotell. Flera kvarter fel faktiskt.. Vi hoppar ändå in på första bästa offentliga toalett för ett snabbt klädbyte anpassat för det Karibiska klimatet och påbörjar promenaden mot rätt destination. I sådana här lägen är det guld värt med en spansktalande vän.

Slutligen hittar vi fram till något som mer påminner om en bakgata. Klockan är strax efter lunch men vi får inte checka in före klockan 16. När vi lämnar vårt bagage i inlämningen ser vi en väska som vi känner igen. Tantens.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *