6 km söder om Jäckvik – Adolfström, 15 km

  • Pieljekaisestugan passeras på vägen
  • Dimmig dag på kalfjället
  • En vandrande man i ösregn
  • Uppmaningar i skogen!
  • Min stuga i Adolfström
  • Vägledning!
  • Handelsboden i Adolfström- som att komma tillbaka till 50-talet!
  • Husdjur
  • Kvällens dessert. Åtminstone en del av den.
  • Tydlig vägvisning mot restaurangen som var stängd.
En vandrande man i ösregn

En vandrande man i ösregn

Strax efter klockan 22 igår kväll börjar det smattrande regnet. Vinden piskar mot tältduken så det låter som om allt strax ska lyfta. Precis som vanligt vaknar jag mest hela tiden, och konstaterar att regnet tilltar och vinden minskar något ju längre natten går.

Helt plötsligt har prognosen ändrats, och nu ska det regna till klockan 14, vilket gör att jag beslutar mig för att riva tältet och ge mig iväg. Precis lagom tills jag har lyckats krångla ner allt i väskan och tagit på mig allt som ska på, så minskar skyfallet i styrka. Med bestämda steg påbörjar jag dagens etapp.

Pieljekaisestugan passeras på vägen

Pieljekaisestugan passeras på vägen

Vandringen är med en liten bits undantag ganska lätt. Den går mestadels genom björkskog (skräll på denna turen!!) eller på spångar genom vassa snår. Det som gör det jobbigt är när regnet minskar något. Då vaknar alla myggen och knotten. Jag trodde att jag hade upplevt det mesta som har med mygginvasioner att göra, men idag var värsta någonsin. Stannade jag till mer än 5 sekunder, eller för den delen råkade minska farten lite för mycket, blev jag mer eller mindre utsatt för mordförsök. Under korta men intensiva perioder öppnade sig himmelen och jag blev fullständigt dränkt, fördelen då var väl att dom små jävlarna försvann för en stund.

Handelsboden i Adolfström- som att komma tillbaka till 50-talet!

Handelsboden i Adolfström- som att komma tillbaka till 50-talet!

Med några km kvar till Adolfström, nästan på klockslaget 14, visar sig till slut solen igen. På gott och ont. Tror faktiskt att jag slog någon form av hastighetsrekord på dagens etapp.

Väl framme i Adolfström söker jag upp Handelsboden och damen som jag pratade med i telefon tidigare i morse när jag satt i tältet. Hon ger mig en nyckel, pekar på en karta och svamlar någon om en gul stuga som är röd. Jag betalar 700 riksdaler för två nätter och har inga andra förväntningar än att det bör innehålla ett tak.

En 4-bäddars fullt inredd stuga med TV minsann! I och för sig finns bara SVT och inget vatten, så dusch och toalett får bli ute på gården. Men ändå!

Min stuga i Adolfström

Min stuga i Adolfströmös

Glatt hoppar jag i duschen och tvättar av mig en veckas smuts. Jag klär mig i mina finaste mjukisbyxor och matchar med neongröna foppa-tofflor och skjorta, och promenerar mot byns enda restaurang med massor av fantasier på mat i tankarna.

Stängt!! Jag letar reda på ett telefonnummer och ringer, då säger en förvirrad telefonsvarare att det är fullbokat hela helgen.

Besviken går jag planlöst runt i byn (ja alltså by och by, snarare 3 hus och några renar) och när jag är utanför handelsboden som varit stängd några timmar, kommer min favoritdam ut och frågar om jag vill handla.

Istället för ripa med klyftpotatis blir det alltså bröd, skinkost och nyponsoppa. Till efterrätt kladdkaka och glass. Betydligt billigare…

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *