Nyttiga frukostbullar

Har man inget att göra en söndag så kan man ju som sagt exempelvis baka frukostbullar.

Dessa är relativt GI-vänliga, även om den mest inbitne GI-fanatikern kanske skulle rata dom. De går dessutom utmärkt att frysa!

Nyttiga frukostbullar

  • wpid-IMG_20140112_183553.jpg50 g jäst
  • 5 dl Mjölk
  • 0,5 dl Olivolja
  • 1 tsk Salt
  • 2 tsk Strösocker
  • 25 g (1 dl) Vetekli
  • 100 g (2dl) Rågmjöl
  • 420 g (7 dl) Lantbrödsmjöl
  • ca. 180-240 g (3-4 dl) Vetemjöl special
  1. Ta fram olivoljan så att den är rumsvarm när du skall använda den.
  2. Smula jästen i en bunke.
  3. Värm mjölken till den är 37º.
  4. Häll ungefär hälften av mjölken över jästen och blanda tills  den är upplöst.
  5. Tillsätt och rör om resten av mjölken, olivoljan, salt och socker.
  6. Häll i (i nämnd ordning) vetekli, rågmjöl, lantbrödsmjöl och till sist vetemjöl special. Tips: Använd elvisp med degkrokar.
  7. Degen är klar när den börjar släppa från kanterna och det mesta av mjölet är inarbetat.
  8. Låt jäsa minst 40 minuter under bakduk.
  9. Knåda degen så att alla luftbubblor försvinner.
  10. Dela degen i 24 st lika storra delar.
  11. Gör bollar av varje bit deg och lägg på plåt med bakplåtspapper (Jag använde mig av 2 plåtar).
  12. Låt jäsa ytterligare minst 30 minuter under bakduk.
  13. Sätt ugnen på 225º.
  14. Grädda bullarna i ca 8-10 minuter.
  15. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

2014-01-12 17.06.34

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *