Saftsås

Det blir ingen riktig Ris à la Malta utan saftsoppa, eller saftsås eller vad det nu heter. Jag googlade runt för att hitta lite inspiration till recept, men döm om min förvåning när alla innehöll… (trumvirvel) Saft! Vilken fruktansvärd besvikelse. jag vägrar göra något som innehåller färdig saft.

Sagt och gjort. Här gäller det att improvisera. Resultatet? Jo frågar ni mig så blev det alldeles, alldeles underbart!

Ber om ursäkt för halvdåliga bilder, blev lite stressigt när det kokades, fick gäster och lagade mat samtidigt. Men men. Håll till godo!

Saftsås (eller vad det nu heter)

  • 1 pkt frysta björnbär (225 g)
  • 1 pkt frysta hallon (225 g)
  • 1 pkt frysta jordgubbar (225 g)
  • 4-5 dl vatten
  • 3 msk socker
  • 3 msk potatismjöl

Gör så här: Häll bär, socker och vatten i en kastrull (spara gärna en del av jordgubbarna, om de är tinade) och låt det koka ca 10 minuter. Sila av blandningen i en bunke eller liknande. Red potatismjölet med lite vatten (för att det inte ska bli klumpar). Häll tillbaka den silade blandningen i grytan. Häll i redningen under omrörning, sätt på plattan och just som du ser de första bubblorna ska du ta bort grytan från plattan. Smaka av och känn efter så att inte soppan är för tunn eller för tjock, då är det bara till att fylla på med vatten eller mer potatismjöl. Häll i hela jordgubbar om du sparat detta. Klart!

Detta kan vara ett av mina flummigaste recept, men det är superenkelt och det gäller att improvisera! Smaskens! (Recept Risgrynsgröt)

2013-12-23 22.14.02

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.