Passionstårta

När bandets bästa organist firar 40-årsjubileum har man inte så mycket annat val än att klä på sig förklädet och börja arbeta. Den numera gamla farbrorn är värd något fantastiskt, så varför inte en tårta gjord på kladdkakebotten, med mörk och ljus chokladmousse, en en exotisk mousse och toppad med passionsgelé?

Så fick det bli, och som vanligt, när kamerorna åker fram och gästerna smaskar högljutt är betyget högt. Tårtan är fantastisk!

Passionstårta

Jag använder en springform som är 28 cm i diameter.

Kladdkakebotten

  •  150 g smör
  • 255 g (3 dl) Strösocker
  • 40 g (1 dl) Kakao
  • 3 g (1 tsk) Vaniljsocker
  • 3 g (½ tsk) Salt
  • 2 st Ägg
  • 120 g (2 dl) Vetemjöl
  1. Sätt ugnen på 175º.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Blanda socker, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke.
  4. Häll i smöret i sockerblandningen.
  5. Rör i äggen, ett i taget.
  6. Fäst ett bakplåtspapper i botten på springformen och smörj det och kanten på formen.
  7. Häll i smeten i formen.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen 18-20 minuter. Vill du ha botten lite mer kladdig- kör kortare tid!
  9. Låt bottnen svalna.

Mörk Chokladmousse

  • 200 g Mörk choklad (Jag brukar använda med 70% kakao)
  • 2 st Gelatinblad
  • 2 st ägg
  • 300 g (3 dl) Vispgrädde
  1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
  2. Smält chokladen på svag värme över vattenbad.
  3. Krama ur gelatinbladen och smält i micovågsugnen (det tar max 10 sekunder).
  4. Rör ner gelatinbladen bland chokladen.
  5. Rör ner äggen, ett i taget.
  6. Låt blandningen svalna till rumstemperatur.
  7. Vispa grädden lätt (fluffig, men inte stel).
  8. Blanda lite av grädden (några matskedar) med chokladen.
  9. Vänd i resten av grädden med stora luftiga tag.
  10. Häl moussen i ett jämnt lager över den svala bottnen.
  11. Ställ formen i kylen.

Mjölkchokladmousse

  • 200 g Mjölkchoklad
  • 3 st Gelatinblad
  • 2 st Ägg
  • 200 g (2 dl) Vispgrädde
  1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
  2. Smält chokladen på svag värme över vattenbad.
  3. Rör ner äggen, ett i taget.
  4. Krama ur gelatinbladen och smält i microvågsugnen (det tar max 10 sekunder).
  5. Rör ner gelatinet i chokladblandningen.
  6. Låt blandningen svalna till rumstemperatur.
  7. Vispa grädden lätt (fluffig, men inte stel).
  8. Blanda lite av grädden (några matskedar) med chokladen.
  9. Vänd i resten av grädden med stora luftiga tag.
  10. Häl moussen i ett jämnt lager över den mörka chokladmoussen i formen.
  11. Ställ formen i kylen.

Passionsfruktsmousse

  • 1 st Äggula
  • 45 g (½ dl) Strösocker
  • 3 g (1 tsk) Vaniljsocker
  • 125 g Mascarpone
  • 2 msk Koncentrerad exotisk juice
  • 3 st Gelatinblad
  • 200 g (2 dl) Vispgrädde
  1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
  2. Vispa äggulan, socker och vaniljsocker.
  3. Vispa ner mascarponen i blandningen.
  4. Värm juicen på svag värme i en kastrull.
  5. Krama ur gelatinbladen och smält dom, ett i taget, i juicen.
  6. Vispa ner juiceblandningen i smeten.
  7. Vispa grädden lätt (fluffig, men inte stel).
  8. Blanda lite av grädden (några matskedar) med smeten.
  9. Vänd i resten av grädden med stora luftiga tag.
  10. Häl moussen i ett jämnt lager över mjölkchokladmoussen i formen.
  11. Ställ formen i kylen.

Gelétäcke

  • 3 st Passionsfrukter
  • 2 dl utspädd Tropisk juice
  • 3 st Gelatinblad
  1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
  2. Späd den koncentrerade juicen ganska starkt (jag spädde 1+2,5 ungefär).
  3. Värm ½ dl av juicen på svag värme i en kastrull.
  4. Krama ur gelatinbladen och smält dom i kastrullen, ett i taget.
  5. Tag av kastrullen från plattan och häll i resten av juicen.
  6. Gröp ur fruktköttet från passionsfrukterna i en skål.
  7. Häll juicen över passionsfrukterna (ta ev. bort långa ”gula trådar”).
  8. Låt svalna något.
  9. Skeda gelén över moussen. Den kommer vara väldigt rinnande nu, men lugn den kommer att stelna sedan)
  10. Låt tårtan stelna, minst 4 immar i kylen. Tårtan går bra att förbereda dagen innan.
  11. Klart!

    2014-02-07 17.19.39

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *