Karljohansvamppaj

Karljohansvamppaj med fläsk och parmesanost!

Karljohansvamppaj med fläsk och parmesanost!

Efter att ha haft lite ”semester” över sommaren är vi återigen igång med våra veckoträffar där vi fikar eller äter middag. Eller både ock. Igår var det äntligen min tur, och vad passar då bättre än att bjuda på det som plockades i lördags, nämligen Karljohansvamp eller stensopp (Boletus edulis) som den egentligen heter.

Receptet är nästan barnsligt enkelt. Lovorden över pajdegen haglade, och när jag talade om vad den innehöll möttes jag av förvånade blickar.

Karljohansvamppaj

Jag använder en pajform som är ca. 26 cm i diameter.

Pajskal

  • 125 g Smör
  • 180 g (3 dl) Vetemjöl
  • 3 msk Vatten
  1. Plocka fram smöret så att det mjuknar något.
  2. Tärna smöret i en bunke.
  3. Häll i mjölet och arbeta in det med smöret så det blir en deg.
  4. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop allt.
  5. Lägg i en plastpåse och låt vila i kylen, ca 1 timme så blir det lättare att kavla ut degen sedan.
  6. Sätt ugnen på 200º.
  7. Kavla ut degen och klä en pajform.
  8. Grädda skalet i ca. 10 minuter.
  9. Ta ut skalet och sänk temperaturen i ugnen till 175º.
Antingen väldigt omtyckt, eller för lite mat.

Inte många smulor kvar!

Fyllning

  • ca. 400 g färsk Karljohansvamp
  • 1 st Gul lök
  • 6-8 st skivor Stekfläsk
  • 4 st Ägg
  • 3 dl Grädde
  • 1 dl Mjölk
  • 70 g riven Parmesanost
  • Salt och peppar
  1. Hacka svampen i lagom stora bitar.
  2. Hacka löken och stek tillsammans med svampen.
  3. Salta och peppra efter egen smak.
  4. Stek fläsket i ett eget stekjärn.
  5. Lägg fläsket på hushållspapper och låt det rinna av.
  6. Skär fläsket i lagom små bitar och blanda den med svampen och löken
  7. Fördela blandningen över pajskalet.
  8. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en bunke.
  9. Häll blandningen över pajen och strö över parmesanosten.
  10. Grädda pajen i ca. 30 minuter i 175º.
  11. Servera med lingon och en god sallad!

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *