Godaste semlorna

Efter semeltraumat tidigare i veckan vågar jag inte ta några risker. Rep med bandet ikväll, och så här i fastetider (haha) passar det väl perfekt att bjuda på just fastlagsbullar, eller semlor eller vad man nu väljer att kalla de?

Inte för att skryta, men nedanstående recept kan vara bland de bästa på semlor som jag ätit. Bullarna blev helt magiska!!

Semlor

15 st

Bullar redo för jäsning

Bullar redo för jäsning

Bullarna

Fördeg

  • 200g (2 dl) Mjölk
  • 200g (3 ½ dl) Vetemjöl
  • 25 g Jäst
  1. Ta fram smöret som skall användas senare till degen, så att det hinner bli rumsvarmt.
  2. Smula jästen i en bunke.
  3. Värm mjölken till 37º.
  4. Häll mjölken över jästen och blanda runt så att all jäst löser sig.
  5. Blanda i mjölet.
  6. Låt blandningen vila ca 15 minuter
Färdiggräddade bullar. Låt svalna under bakduk!

Färdiggräddade bullar. Låt svalna under bakduk!

Degen

  • 220 g (3 ¾ dl) Vetemjöl
  • 80 g (1 dl) Strösocker
  • 80 g Smör
  • 5 g (1 tsk) Kardemumma
  • 2 g (½ tsk) Salt
  • 1 st ägg
  1. Blanda i övriga ingredienser UTOM ägget i fördegen. Använder du en matberedare kan du blanda i ägget direkt också, annars blir det enklare att först knåda degen.
  2. Blanda i ägget. Här använder jag en elvisp med degkrokar.
  3. Dela degen i 15 st lika stora delar (ca. 55 g/st).
  4. Runda bullarna med händerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, ca. 2 timmar. Sätt ugnen på 250º när det är en liten stund kvar.
  6. Sätt in bullarna i ugnen och sänk värmen direkt till 200º.
  7. Grädda i ca. 9 minuter.

Mandelfyllning

Mandelfyllningen kan med fördel förberedas dagen innan.

  • 500g Mandelmassa
  • 50 g (1 dl) Mald mandel
  • 50 g (1 dl) Hackad mandel
  • 5 g (1 tsk) Kardemumma
  • 20 g (2½ msk) Vaniljsocker
  • 120 g (2 dl) Florsocker
  • 150 g (1½ dl) Mjölk
  1. Blanda samman alla ingredienser UTOM mjölken till en massa. Ett gott råd är att använda en lite större bunke än man kan tänkas behöva, så kan du köra försiktigt med en elvisp senare när du blandar i mjölken.
  2. Blanda i mjölken, lite åt gången, tills du har en bra mandelfyllning.
Färdiga semlor. Mums!

Färdiga att ätas. Mums!

Semlor

  • 800g (8 dl) Vispgrädde
  • 12 g (1½ msk) vaniljsocker
  • Florsocker (att pudra locken med)
  1. Skär av locket på semlorna. Tänk på att göra locket ganska så litet.
  2. Gröp ur bullarna för att göra plats åt fyllningen.
  3. Häll vaniljsocker och grädde i en bunke och vispa upp. Vispa så grädden blir fast, men var mycket noggrann med att inte vispa för mycket så att grädden får smör-smak.
  4. Häll rikligt med mandelfyllning i urgröpningen på bullarna.
  5. Skeda på ordentligt med vispgrädde.
  6. Lägg på locken och pudra med florsocker.
  7. Njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *