Chokladmoussetårta med apelsin

Jahapp, då var det dags för självaste jag (bra svenska!) att bli ett år äldre. Vare sig man vill eller ej så ska detta naturligtvis firas. Mer om det  i morgon. Givetvis ska det smaskas tårta, och denna gången bjöd jag på en 3-lagers chokladmoussetårta toppad med apelsinskivor.

Den är oerhört enkel att göra, men den tar lite tid och kan med fördel förberedas dagen innan den ska serveras.

Chokladmoussetårta med apelsin!

Chokladmoussetårta med apelsin!

Kladdkakebotten

Jag använder en springform som är 28 cm.

  • 150 g smör
  • 255 g (3 dl) Strösocker
  • 40 g (1 dl) Kakao
  • 3 g (1 tsk) Vaniljsocker
  • 3 g (½ tsk) Salt
  • 2 st Ägg
  • 120 g (2 dl) Vetemjöl
  1. Sätt ugnen på 175º.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Blanda mjöl, socker, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke.
  4. Häll i smöret i sockerblandningen.
  5. Rör i äggen, ett i taget.
  6. Fäst ett bakplåtspapper i botten på springformen och smörj det och kanten på formen.
  7. Häll i smeten i formen.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen 17 minuter så blir den perfekt kladdig,
  9. Ta bort bakplåtspappret och låt bottnen svalna.

Alla tre sorters chokladmousse görs på samma sätt. Efter att du har gjort ett lager, ställ formen i frysen minst 30 minuter så att den stelnar. Gör sedan om proceduren igen.

Mörk chokladmousse

  • 150 g mörk choklad (gärna minst 70% kakao)
  • 500 g (5 dl) vispgrädde
  • 1 st gelatinblad

Mjölkchokladmousse

  • 150 g mjölkchoklad
  • 500 g (5 dl) vispgrädde
  • 1 st gelatinblad

Vit chokladmousse

  • 200 g mjölkchoklad
  • 500 g (5 dl) vispgrädde
  • 1 st gelatinblad
  1. Lägg gelatinbladet i en bunke med kallt vatten.
  2. Finhacka chokladen och lägg i en bunke.
  3. Vispa 400 g grädde så att det stelnar (se till att inte vispa för hårt så att det blir smör!)
  4. Häll 100 g grädde i en kastrull. Sätt på platan och krama ur och lägg i gelatinbladet strax innan grädden börjar koka.
  5. När gräddblandningen börjar koka, ta bort den från plattan och häll över den hackade chokladen.
  6. Rör skyndsamt om chokladblandningen så att den smälter helt och hållet.
  7. Häll blandningen över tårtan.
  8. Ställ in tårtan i frysen i minst 30 minuter.
  9. Upprepa samma procedur med övriga sorters chokladmousse.

 

  1. Ta ut tårtan från frysen i god tid så att den hinner tina.
  2. Toppa med apelsinskivor och lite riven choklad.
  3. Njut!

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *