Vit choklad- och jordgubbsmoussetårta

Årets nyårsfest äger rum i Fröslida, och som dessertansvarig för tillställningen gäller det att ta sitt uppdrag på största allvar. Tårtan är enkel att göra och jag rekommenderar att man förbereder den dagen före.

Redo att avnjutas!

Redo att avnjutas!

Vit choklad- och jordgubbsmoussetårta

Till tårtan använder jag en springform som är 23 cm.

Kladdkakebotten

Bara för att krångla till det, så är receptet nedan anpassat och blir bäst om man använder en form som är 28 cm. Jag orkade helt enkelt inte krångla med att skriva om så jag skar den färdiga botten när den var gräddad och hade svalnat. Alternativt kan man helt enkelt fylla fylla formen lite mindre.

  •  150 g smör
  • 255 g (3 dl) Strösocker
  • 40 g (1 dl) Kakao
  • 3 g (1 tsk) Vaniljsocker
  • 3 g (½ tsk) Salt
  • 2 st Ägg
  • 120 g (2 dl) Vetemjöl
  1. Sätt ugnen på 175º.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Blanda mjöl, socker, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke.
  4. Häll i smöret i sockerblandningen.
  5. Rör i äggen, ett i taget.
  6. Fäst ett bakplåtspapper i botten på springformen och smörj det och kanten på formen.
  7. Häll i smeten i formen.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen 17 minuter så blir den perfekt kladdig,
  9. Låt bottnen svalna.

Vit chokladmousse

  • 6 g (0,5 msk) Smör
  • 250 g (2,5 dl) Vispgrädde
  • 2 st Äggulor
  • 150 g Vit choklad
  1. Vispa grädden.
  2. Smält chokladen och smör på medellåg värme över ett vattenbad.
  3. Ta bort från värmen och blanda i äggulorna, en i taget.
  4. Blanda ner lite av grädden i chokladblandningen.
  5. Vänd försiktigt ner resten av grädden.
  6. Skär till tårtbottnen så att den är ca. 0,5 cm mindre än formen, så att moussen rinner ner och kanten täcks.
  7. Häll moussen över tårtbottnen i formen och låt stelna i frysen, ca. 60 minuter.

Jordgubbsmousse

  • 300 g Jordgubbar
  • 90 g (1 dl) Strösocker
  • 75 g (0,75 dl) Vatten
  • 4 st Gelatinblad
  • 250 g (2,5 dl) Vispgrädde
Färdig nyårstårta!

Färdig nyårstårta!

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
  2. Mixa jordgubbarna till en puré.
  3. Koka upp vatten och socker och ta bort från värmen.
  4. Lägg i gelatinbladen i sockerblandningen så att de smälter.
  5. Låt blandningen svalna.
  6. Häll sockerblandningen i jordgubbspurén.
  7. Vispa grädden.
  8. Vänd ner grädden i den kalla puréblandningen med luftiga tag.
  9. Häll moussen över din vita chokladmoussen och ställ i frysen.

Garnering av tårtan

  • Jordgubbar
  • Blåbär
  • Vit choklad
  • Citronmeliss
  1. Ta fram tårtan och låt den tina ca 30-60 minuter i rumstemperatur.
  2. Garnera med jordgubbar och blåbär.
  3. Toppa med lite riven vit choklad och citronmeliss.
  4. Njut!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *