Laxpaj med västerbottenost och spenat

Klart att serveras!

Klart att serveras!

Ibland behöver man lyxa till vardagen, och med en söndag helt utan vettiga planer blev det som det blev med veckans matlådor. Superbra och supergott. Och framför allt enkelt. Visst, något dyrare än en vanlig matlåda, men det är det helt klart värt!

Pajskal

Testar här ett pajskal med bakpulver, som blev riktigt bra. Fördelen med detta pajskalet är att det inte behöver förgräddas, och inte heller behöver det ”vila” i kylen innan man bakar ut det. Snabbt och smidigt med andra ord.

Jag använder en pajform som är ca. 26 cm i diameter.

  • 240 g (4 dl) Vetemjöl
  • 50 g Smör (rumstempererat)
  • 100 g (1 dl) Filmjölk
  • 5 g (1 tsk) bakpulver
  1. Sätt ugnen på 200º.
  2. Skär smöret i små bitar och lägg i en bunke.
  3. Häll i alla övriga ingredienser och blanda de väl.
  4. Tryck ut degen i en pajform.
Lax- och spenatfyllning!

Lax- och spenatfyllning!

Fyllning

  • 300 g Varmrökt lax
  • 150 g Riven västerbottenost
  • 150 g Färsk spenat
  • 1 st lök (jag föredrar röd, men det går lika bra med gul)
  • 300g (3 dl) Crème fraiche
  • 3 st Ägg
  • Salt
  • Peppar
  1. Nygräddad måltid!

    Nygräddad måltid!

    Fräs snabbt till spenaten i lite smör.

  2. Hacka löken fint.
  3. Finfördela laxen.
  4. Blanda spenaten, löken och laxen i en bunke och fördela sedan ut allt på pajskalet.
  5. Vispa upp äggen.
  6. Blanda crème fraiche med äggen.
  7. Häll i osten i äggblandningen.
  8. Salta och peppra.
  9. Häll äggblandningen över pajskalet.
  10. Grädda i ugnen i ca 35-40 minuter. Håll koll så att den inte bränns vid. Får den för mycket färg så lägg över ugnsfolie.
  11. Servera med romsås (gärna blandat med räkor) och lite sallad!

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *