Kladdkaka med saffransfluff

Jag råkade ha lite saffran kvar från julbaket, och den måste naturligtvis användas innan den blir gammal (april 2015 alltså). Med detta som huvudingrediens är det bara till att improvisera!

Kladdkaka med saffransfluff

Kakan består av tre delar, en kladdkaka som botten, en kolaglasyr och saffransfluff ovanpå. Här använder jag en springform som är 24 cm.

Botten

  • 100 g Smör
  • 2 st Ägg
  • 250 g Strösocker
  • 90 g Vetemjöl
  • 30 g Kakao
  • 1 krm Salt
  1. Sätt ugnen på 175º.
  2. Smält smöret.
  3. 2014-01-04 15.20.52Blanda övriga ingredienser i en bunke.
  4. Rör ner smöret i bunken så att allt blandar sig.
  5. Smöra formen (24 cm) och häll i smeten.
  6. Grädda i ugnen i ca. 20 minuter.
  7. Låt svalna minst 10 minuter.

Glasyr

  • 2 dl Vispgrädde
  • 85 g Strösocker
  • 140 g (1 dl) Sirap
  • 100 g Mörk Choklad
  • 100 g Smör
  1. Hacka chokladen.
  2. Blanda chokladen tillsammans med alla ingredienser UTOM smör i en kastrull.
  3. Låt blandningen koka tills den tjocknar, ca 15-20 minuter. Rör om med jämna mellanrum.
  4. Häll glasyren över bottnen
  5. Låt svalna i kylen, minst 3 timmar.

Saffransfluff

  • 2014-01-05 14.47.511 pkt (0,5 g) Saffran
  • 1,5 dl Creme fraiche
  • 1 msk Flytande honung
  • 2 dl Vispgrädde
  1. Rör ihop  creme fraiche och saffran.
  2. Blanda i honungen.
  3. Vispa grädden (ganska hårt men se till så att det inte blir smör).
  4. Häll saffransblandningen över grädden och blanda försiktigt samman. Är den för lös går det bra att köra en liten stund med elvisp.
  5. Spritsa över kakan!

 

2014-01-05 15.04.03

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. 6 januari, 2014

    […] Kladdkaka med saffransfluff […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *