Kanelbullar

Det drar tydligen ihop sig mot tillställning, självaste bloggaren firar bemärkelsedag på lördag minsann! Detta skall enligt stränga order tydligen firas, och givetvis måste vanliga klassiska kanelbullar finnas med på fikabordet.

Betyget? Tja, när experternas expert på bakning, min farmor, lovordar kan man vara säker på att receptet är bra. Riktigt bra om ni frågar mig (säger jag lite sådär utan att skryta 🙂 )

Kommentera gärna om du använder receptet- alltid kul att höra vad ni tycker!

Kanelbullar

Ca. 40 st

Deg

  • 50 g Jäst (för söta degar)
  • 150 g Smör
  • 500 g (5 dl) Standardmjölk
  • 85 g (1 dl) Strösocker
  • 3 g (2 krm) Salt
  • 9 g (3 tsk) Kardemumma
  • ca. 660 g (11 dl) Vetemjöl
  1. Färdigjäst det

    Färdigjäst deg

    Smula ner jästen i en bunke.

  2. Smält smöret på låg värme.
  3. Ta bort från plattan och tillsätt mjölken.
  4. Låt blandningen bli fingervarm, ca 37º. OBS! Blandningen får absolut inte vara varmare än 40º, för då dör jästen. Är den kallare gör det däremot inget, det enda som kan hända är att man behöver låta degen jäsa lite längre tid.
  5. Häll lite av blandningen över jästen och rör om så att jästen löser upp sig.
  6. Blanda i strösocker, salt och kardemumma.
  7. Väg upp vetemjöl i ett litermått eller liknande.
  8. Arbeta in mjölet lite åt gången i blandningen, gärna med hjälp av degkrokar. När degen är mjuk och smidig och släpper från bunkens kanter är den klar. OBS! Mycket viktigt att inte ha i för mycket mjöl, då blir bullarna torra, därav tipset att hälla i lite åt gången!
  9. Låt degen jäsa till dubbelstorlek, ca 60-75 minuter. Det är bättre att låta degen jäsa för länge!
  10. När du har ca 30 minuters jäsning kvar så plocka fram smöret till fyllningen så det hinner bli rumsvarmt.

Fyllning

  • 100 g Smör
  • 85 g (1 dl) Strösocker
  • 6 g (1 msk) Kanel
  1. Häll alla ingredienser i en bunke.
  2. Kör med elvisp till en jämn smet.
Fantastiskt goda Kanelbullar

Fantastiskt goda Kanelbullar

Utbakning

  1. Häll degen på ett mjölat bakbord.
  2. Knåda degen och dela den i 2 lika stora delar.
  3. Kavla ut respektive del rektangulärt till cirka 20×50 cm.
  4. Bred på hälften av fyllningen på respektive del.
  5. Rulla ihop degen.
  6. Skär ca 1½ cm tjocka skivor och lägg i bullformar med snittytan uppåt.
  7. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225º.

Garnering

  • 2 st ägg
  • Pärlsocker
  1. Vispa upp äggen.
  2. Pensla försiktigt på de färdigjästa bullarna.
  3. Strö pärlsocker över.
  4. Grädda bullarna i mitten av ugnen (225º) ca 9 minuter.
  5. Låt svalna på galler under bakduk.

Tips: Frys in de bullarna som du inte tänker äta direkt samma dag så fort de har svalnat. Supergott att ta fram och tina i ugnen vid behov!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.