Chokladsufflé

Som sagt så är det min tur att hålla i veckans middag, och det viktigaste är ju givetvis efterrätten.

När jag fyllde 29 fick jag en alldeles fantastisk kärleksbok i present, något som givaren har fått återbetalt många gånger om. Undrar om det fanns någon baktanke (haha, haha) med det? Boken heter Sweet! : Desserter och sötsaker och är skriven av Roy Fares. Vartenda recept i denna boken är helt fantastiskt och lagom avancerat. Jag gillar när det är lite utmaning. Receptet nedan är en variant som grundar sig på Roys recept.

Idag skulle det i alla fall bjudas på Chokladsufflé. Till detta gjorde jag en sås genom att helt enkelt koka upp hallon, pressa i en lime och söta med lite florsocker. Allt serverades tillsammans med vaniljglass!

Chokladsufflé

Chokladsufflé

Chokladsufflé

6 st

  • 125 g Mörk choklad (Jag brukar använda med 70% kakao)
  • 150 g (1½ dl) vispgrädde
  • ½ Vaniljstång (jag tog 2 tsk vaniljsocker, hade glömt köpa stången…)
  • 60 g (3 st) Äggula
  • 150 g (4 st) Äggvita
  • 12 g (1 msk) Strösocker
  • Smör till formarna
  • Strösocker till formarna
  • Florsocker att pudra över
  1. Sätt ugnen på 175º.
  2. Smörj ugnssäkra formar (ca. 5 cm i diameter, 8 cm höga) med smör och socker. OBS! Mycket viktigt att smörja noggrant så att sockret täcker insidan helt!!
  3. Hacka chokladen i små små bitar.
  4. Koka upp grädden och häll över chokladen.
  5. Rör om tills chokladen har smält och blivit en jämn tryffel.
  6. Dela vaniljstången och skrapa i fröna.
  7. Rör ner äggulorna i chokladsmeten och blanda noga.
  8. Häll äggvitorna i en skål. OBS! Mycket viktigt att skålen är helt ren och torr!!
  9. Börja vispa på medelhög hastighet med elvisp. Höj till max hastighet efter en liten stund och häll försiktigt i sockret.
  10. Vispa till äggvitan har blivit som en fast maräng (du ska kunna vända skålen uppochner).
  11. Vänd försiktigt ner chokladblandningen i marängen med hjälp av en slickepott.
  12. Fördela smeten i formarna. Viktigt att fylla dom ända upp. Stryk ovansidan slät med baksidan av en kniv eller liknande.
  13. Grädda mitt i ugnen i 11 minuter tills suffléerna har rest sig. OBS! Öppna inte ugnen förrän det är dags att ta ut dom.
  14. Servera med hallonsås och vaniljglass!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.